Du har garanteret set den advarsel, der i øjeblikket florerer på Facebook. Er du hoppet på den misvisende opfordring om at slukke for venners kommentarer?

Hej Venner - Jeg vil gerne bede jer om, at gøre mig en tjeneste - hold musen over mit navn her, vent indtil kassen dukker op, og tryk derefter på “abonnement er oprettet”. Klik derefter på ” kommentarer og synes godt om”, så fluebenet forsvinder.
Jeg foretrækker nemlig, at mine kommentarer om mine venners status linjer ikke er officielle.
På forhånd Tak :O))
Put dette på din status bar, medmindre du vil have alt, hvad du foretager dig på FB skrevet ude til højre, så alle kan se det!

Der er tale om en misforståelse… endda på flere punkter!

Nok er det ikke helt usandsynligt, at dine kommentarer til andres statusopdateringer er synlige for alle.

Men det kan du SELV gøre noget ved!

Og løsningen er IKKE, at dine venner skal fjerne flueben - det medfører nemlig bare, at de venner ikke kan se dine kommentarer. Så vil de se mindre til dig.

Og det vil ikke rokke en tøddel ved, at dine kommentarer kan være synlige for “alt og alle”.
Vil du undgå det, er det dig selv, der skal gøre noget. Og det handler ikke engang om, hvordan du sætter dine privatlivs-indstillinger.

Den lille boks rummer masser af muligheder for at styre, hvem der ser dine statusopdateringerHvis mine Facebook-venner kommenterer den statusopdatering, jeg viser her, vil deres kommentarer være synlige for alt og alle.

Jeg har nemlig valgt, at min statusopdatering skal være “public” - og det vil sige synlig for alt og alle.

Det indebærer, at kommentarer også automatisk bliver public - altså synlige for alt og alle.

Mere om det senere.

Allerførst skal vi lige have noget på plads:

  • Der er ikke tale om, at  “alt hvad du foretager dig på FB” bliver synligt i den såkaldte ticker, så “alle kan se det”.

For det første er det ikke alt, du foretager dig på Facebook, der er synligt for alle. Medmindre du vælger det!

  • Alt, hvad du skriver på Facebook, kan ses af dine venner.
    Medmindre du laver lister og selv sørger for, at kun udvalgte kan læse med.
  • Alt, hvad du kan kommentere, synes godt om - alt, hvad du skriver  - bliver præsenteret til højre i den såkaldte ticker…. men kun for dine venner!

Dine venner kan slukke for dine kommentarer, så de ikke dukker op i den rullende ticker.
Slukker de for dine kommentarer, rokker det bare  ikke overhovedet ved, at dine kommentarer stadig kan være synlige for alle og enhver!

Tjek dine venners sikkerhedsindstilling

Hvis du vil sikre dig, at dine kommentarer og “synes godt om” ikke er synlige for “alt for alle”, skal du naturligvis først og fremmest fokusere på dine egne sikkerhedsindstillinger og de flueben du selv kan sætte. Men du skal også holde nøje øje med, om dine venner publicerer statusopdateringer, der er sat til “public” - altså offentligt tilgængelige.

  • Kommenterer du på offentlige statusopdateringer, vil dine kommentarer også være offentligt tilgængelige.

Dine venner sender dine kommentarer ud til alle

Hvis dine venner skriver statusopdateringer, der er markeret som public, betyder det, at statusopdateringen er synlig for alle. Altså offentligt tilgængelig. Uanset hvordan DU har indstillet din personlige privatlivssikkerhed.

Og det er vel at mærke ikke nyt. Sådan har det været i årevis!
Har du eksempelvis venner, der har valgt at have en åben profil - og det har mange - kan du ikke kommentere på deres statusopdateringer, billeder etc. uden at dine kommentarer også er offentligt tilgængelige. Kort sagt og igen:

  • Reagerer du på en “public” statusopdatering, vil dit svar også være public

Vil du undgå at dine kommentarer etc. kan læses af andre end dine venner, skal du slet og ret lade være med at reagere på statusopdateringer, der er markeret som “public”.

Og du kan for det første ikke gå ud fra, at dine venner er lige så “private”, som du måske selv er.
Hvis dine venner vil diskutere sexliv, problemer på arbejde, sygdom, politik, børneopdragelse i fuld offentlighed…. så vil dine kommentarer til deres statusopdateringer blive lige så offentlige. Har de pågældende tillige en åben profil, er det vitterlig alle og enhver, der kan kigge med. Også søgemaskinerne.

  • Rigtig mange har ikke overhovedet styr på deres sikkerhedsindstillinger og sender statusopdateringer ud til alt og alle - også når de foretrækker, at kun deres venner ser dem.

Du skal derfor holde grundigt øje med, hvad du svarer på….. hvis det vel at mærke er vigtigt for dig, at dine svar kun er synlige for dine venner.

  • Facebook har gjort det nemmere for dig. Tidligere kunne du stort set ikke se, om folks profil var åben eller ej. Nu kan du tydeligt se, om en statusopdatering er offentlig eller ej.

Hold godt øje med den lille globus

Her kan du se et eksempel på en statusopdatering, der er offentlig og synlig for alle.Se screendumpet til højre. Lige til højre for linjen der oplyser, at statusopdateringen er postet for “2 sekunder siden”

Når du ser det ikon betyder det, at der er tale om en public statusopdatering. Alle reaktioner på denne vil også være “public”. Svarer du på den, vil det ikke kun være dine venner, der kan se det.

Sådan sikrer du dig, at kun dine venner kan se, hvad du skriver

Det er dig - og ikke dine venner - der skal sørge for, at dine ord ikke er offentligt tilgængelige! Og det kan du gøre således:

  • Sørg for, at du kun sender til dine venner
  • Svar kun på statusopdateringer, der ikke er public

Det skal så siges, at selv om du svarer på en statusopdatering, der kun er synlig for en begrænset kreds af mennesker, er der ingen garanti for, at statusopdateringen ikke ændre fra begrænset til synlig på et senere tidspunkt. Den, der ejer en statusopdatering kan til enhver tid ændres dens synlighed.

Læs også den grundige gennemgang af det nye Facebook anno 2011

Følger du med på min side på Facebook får du med jævne mellemrum sådanne tips om Faccebook