Facebook sorterer og filtrerer, så du kun ser en brøkdel fra dine venner og de sider, du er fan af. Brug interesselister hvis du vil have meget mere ud af Facebook

Facebooks newsfeed - også kaldet nyhedsstrømmen - er et sorteret sammensurium af statusopdateringer fra venner, sider og grupper. Men også et begrænset og et stærkt filtreret udbud. Meget når nemlig aldrig ud i din nyhedsstrøm.

Facebooks edgerank er filtret der bestemmer, hvad der ender i dit såkaldte newsfeed. Facebook viser dig det, du forventes at være mest interesseret i - baseret på, hvem du plejer at kommunikere med, klikke på - kommentere, like, dele.

Men … er der venner og sider, som du sjældent kommenterer, klikker på, liker, deler - så forsvinder de måske helt fra dit newsfeed.

Side-ejere kan derfor ikke forvente, at deres statusopdateringer bliver set af mere end 10-15% af deres fans. Medmindre de betaler for det.

Tilsvarende kan vi som heller ikke forvente at se ret meget i vores newsfeed til de sider, vi er fan af. Medmindre vi aktivt gør noget for det. Interesselister er en af flere muligheder.

Filtre er en fordel

Havde Facebook ikke et filter til at sortere, ville vi sandsynligvis få alt for meget at se. Du kan overlade det til Facebooks matematiske formel at vælge for dig, men du kan også vælge selv at sortere - ved hjælp af de værktøjer Facebook giver dig.

Bestiller jeg abonnement på en avis, vil jeg ikke være tilfreds med kun at få hver 10. avis ind gennem brevsprækken - jeg vil have dem alle og jeg vil selv vælge, hvilke sektioner i avisen, jeg vil læse. Sådan har jeg det også med sider på Facebook. Jeg elsker at følge de sider på Facebook, der handler om mine interesser og vil ikke nøjes med at se 10-15%

Få mere ud af Facebook sider - vær aktiv fan

Du får mest ud af Facebook, hvis du er en aktiv for dig at være en aktiv fan. Det vil sige, at du hyppigt skal like, kommentere og dele sidernes opdateringer.

Du får mere af det du liker - og mindre af det, du ikke engagerer dig i.

Find mere af det samme

En af de store fordele ved interesselister er, at de gør det nemt at få øje på andre sider om samme emneInteresselister gør det nemt at få mere af det, jeg kan lide.
Og nemt at finde flere sider om samme emne.
Er du inde på en af dine interesselister, får du nemlig også forslag til sider, du kan tilføje din liste.

De fleste af de sider jeg er fan af, vil jeg se meget mere til end den lille procentdel Facebook slipper ind i mit newsfeed. Men jeg er ikke nødvendigvis interesseret i at like, kommentere og dele sidernes statusopdateringer. Nogle gange tvært imod!

Jeg følger i øvrigt mange politikere, venner og virksomheder, fordi jeg er reelt interesseret i det de poster. Det betyder ikke, at jeg kan lide, hvad de poster. Eller at jeg har tid til at debattere og kommentere.

Følg sider uden at være fan

Er der sider, du gerne vil følge inkognito:

Politikere - uanset du er enig eller uenig med de pågældende.
Virksomheder? Organisationer? Konkurrenter?

Der kan være sider, du vil være tilfreds med at tjekke i ny og næ, når det passer dig.

Det kan du klare med interesselister.

Facebooks interesselister er gode filtre

Det er nemt at oprette en interesseliste.
En interesseliste kan bestå af både sider og profiler.
Er du et rigtig madøre, som jeg, vil du måske lave en interesseliste, der består af

  • sider - madblogs, restauranter, fødevareforretninger, fødevareproducenter
  • profiler - madbloggere, kokke, kogebogsforfattere

Facebooks interesselister er gode filtre

Put sider og profiler på din interesseliste

Det er nemt at oprette en interesseliste.
En interesseliste kan bestå af både sider og profiler.
Er du et rigtig madøre, som jeg, vil du måske lave en interesseliste, der består af

  • sider - madblogs, restauranter, fødevareforretninger, fødevareproducenter
  • profiler - madbloggere, kokke, kogebogsforfattere

Sådan laver du dine egne interesselister

Du kan oprette en liste først - og tilføje sider efterfølgende.
Du kan også gå ind på en side og tilføje siden til en interesseliste - eventuelt oprette interesselisten samtidig.

Klik på den lille pil til højre for tandhjulet, når du er inde på en side eller en profil, som du vil føje til en interesseliste.

Sådan føjer du en side til en interesseliste

Her finder du dine interesselister

Gå ind på dit neesfeed på Facebook og tjek i venstre kolonne. Mine ligger helt nede i bunden til venstre og du vænner dig hurtigt til at finde dem og bruge dem.

Alternativt kan du finde dem via dette link:
https://www.facebook.com/bookmarks/interests