Læsetid: 2 minutter

Pas på med, hvilke småprogrammer du giver adgang til din Facebook-profil. Her har du et link til at rydde op i bunken, hvis du har en mistanke om, at du har sagt ja til for meget

intelligens-test-facebookEnhver Facebook-bruger får sjove hilsner, opfordringer til at deltage i quizzer diverse, kram, blomster og en masse andet fnidder. En intelligenstest, der slutter med at bede om brugerens mobilnummer, så vedkommende kan få resultatet af intelligenstesten, er en af de mere udbredte. Den har 377.377 aktive brugere pr. måned!

Og intelligent er det ikke, at aflevere sit mobilnummer. Det får nemlig dyre sms i hobetal til at tikke ind på mobilen. DR1 forbruger-programmet Kontant tirsdag 21. april 2009 handlede især om Facebooks intelligenstest.

Det vil sige…. det er ikke Facebooks intelligenstest. Det er et program, der er udviklet af et firma, som bruger Facebook til at komme i kontakt med millioner af brugere, der åbenbart er særdeles tillidsfulde og meget lidt mistroiske.

Skal vi skyde skylden på Facebook

Og sådan er det med utallige af de små “sjove”, “søde” applikationer, som de kaldes. At de udnytter og misbruger vores tillid. Det er små programmer, som brugeren ikke kan anvende uden først at give  det tilladelse til at få adgang til oplysninger om brugeren. Og oplysninger om vedkommendes venner. Oplysninger, der er guld værd for annoncører. Godt nok er der meget grimt at sige om Facebook, som eksempelvis ikke respekterer brugernes ophavsret til billeder og andre materialer, der lægges ind på profilen. Men alle de besynderlige småprogrammer, som folk hopper på for dermed at udlevere vennerne, dem kan man ikke laste Facebook for. De er lavet af andre firmaer, der blot præsenterer dem via Facebook. På præcis samme møde, som vi dagligt præsenteres for ulovligheder, fup og fiduser via utallige andre kanaler på internet.

Her er linket til, hvor du kan fjerne diverse applikationer fra din profil