"The Filter Bubble" kan købes hos AmazonHar du opdaget, at der er Facebook-venner, hvis statusopdateringer du stort set aldrig ser? Facebook sorterer flere af dine venners statusopdateringer ud af dit nyhedsfeed

Det er ikke nyt - men det har irriteret mig i stigende grad, fordi det har taget mig lang tid at opdage, hvor slemt det faktisk er.

Ude af øje ude af sind, siger man. I begyndelsen opdagede jeg dårligt nok, at der er langt mellem visse Facebook-venners opdateringer. Så begyndte jeg at undre mig. Og så at undersøge det nøjere.  Jeg gik ind på deres timeline og blev forbløffet - over alle de statusopdateringer, jeg aldrig havde set - på trods af, at jeg tjekker Facebook nyhedsfeed mange gange dagligt.

Familie og nære venner blev usynlige

Var det så bare de mest perifere og ubetydelige af mine FB-venner, jeg ikke så. Men det er i flere tilfælde opdateringer fra nær familie og særdeles gode venner, der aldrig dukker op i mit newsfeed.

Facebook har sorteret venner ud af mit newsfeed

Facebook mener at kunne sortere og vise mig det, jeg er interesseret i - fordi Facebook går ud fra, at dem jeg interagerer mest med også er dem, jeg er mest interesseret i.

Og det er helt forkert af flere årsager.
Jeg liker og kommenterer i stor udstrækning de statusopdateringer jeg kan lide eller er enige i.
Men det betyder IKKE, at jeg ikke interesserer mig for det, jeg ikke liker eller ikke kommenterer.

De flittige får opmærksomhed - er de også de mest interessante

Jeg har rigtig mange journalist-venner som er online dagen lang. Uanset de er på arbejde eller har fri, er de på Facebook. Via computer, iPad eller smartphone. Flere af dem er nærmest hyperaktive, når det gælder statusopdateringer og beskeder. De skriver endda godt og de er ofte morsomme. Flere gange dagligt poster de noget jeg liker, kommenterer eller deler. Dem interagerer jeg derfor flittigt med.

Det betyder IKKE, at jeg hellere vil se deres statusopdateringer end dem der kommer fra de venner, der poster så sjældent, at der er gode grunde til, at jeg sjældent interagerer med dem på Facebook.

Men Facebook mener desværre - kort sagt - at dem jeg interagerer meget med også er dem, jeg helst vil kommunikere med og helst vil se i mit nyhedsfeed. Facebook tager desværre grusomt fejl!

Venner, der glider ud i mørket

Jeg har venner, der har travlt med alt muligt andet end Facebook. Deres arbejde hindrer dem i at bruge nettet 8-9 timer om dagen. De skriver yderst  sjældent noget på Facebook - hvorfor jeg også sjældent har lejlighed til at like, kommentere eller dele deres statusopdateringer.

Når den slags venner en sjælden gang skriver noget på Facebook, vil jeg meget gerne se det. Men det gør jeg sandsynligvis ikke. Facebook sorterer dem ud af mit newsfeed - fordi jeg ikke ret tit interagerer med dem.

Problemet kaldes “The filter bubble” - og det er ikke kun Facebook, der filtrerer, sorterer og skjuler ting i et sådant omfang, at vi dårligt nok opdager det.