Forestil dig, at dit supermarked ændrer indretning afhængig af, om du ankommer i bil eller på cykel. Sådan cirka fungerer responsive webdesign.

Designet ændrer sig - billeder skifter størrelse, elementer flytter plads eller forsvinder - afhængig af, om du bruger computer, smartphone eller tablet

Responsive webdesign er et hot emne i webdesignerkredse. Mange hjemmeside-ejere har hørt ordet “responsive webdesign” og blevet usikre på hvad det er. Eller på, om de skal skifte deres nuværende webdesign til et, der er responsive.

Nogle frygter - ofte fejlagtigt - at deres website er ubrugeligt på en smartphone, hvis deres webdesign ikke er responsive. Det er ikke nødvendigvis tilfældet.

Masser af websites kan sagtens ses på smartphone - også selvom der ikke er brugt responsive webdesign. Er webdesign kan godt være mobilvenligt uden at være responsive.

Her kan du tjekke, om Google betragter dit website som mobilvenligt

Hvad er responsive webdesign?

Responsive webdesign - ofte forkortet til RWD - er en metode, der får et website til at ændre udseende og form afhængig af, om det bliver set på computer, tablet eller smartphone.

Layoutet er fleksibelt. Billederne er fleksible og skifter størrelse afhængig af skærmens størrelse. Elementer flytter til nye pladser for at matche skærmens størrelse.

Responsive webdesign betyder altså også, at hvis du er vant til at se et website på din computer, så skal du ofte finde tingene andre steder, når du bruger din smartphone eller din computer. Det er ikke noget problem, hvis designeren er dygtig og har styr på at bruge et responsivt design.

Dit website skal være læseligt og brugbart på smartphone

Det er vigtigt, at dit website er brugbart på tablets og smartphones. Det betyder, at det skal være nemt at læse, nemt at navigere rundt på og nemt at bruge diverse funktioner.

Det skal ikke nødvendigvis være responsivt, men det skal være mobilvenligt.

Tjek om du trænger til nyt design

Det er rimeligt nemt at vurdere, om dit nuværende webdesign trænger til udskiftning. Om det så lige skal være responsive design, du skal skifte til, vil dette indlæg forhåbentlig kunne hjælpe dig med at finde ud af.

Her ser du nybolig.dk - som i 2014 var ubrugelig på smartphone. Sådanne websider dur ikke.

I 2014 havde Nykredit ikke responsivt webdesign. I 2018 er siden blevet mobilvenlig (siden til højre).

 

Har du et stort website med masser af besøgende dagligt, er responsive website indiskutabelt den rigtige løsning.

Kan smartphone-brugere navigere på et website, hvis der ikke er brugt responsive webdesign

Grib din smartphone og gå ind på dit website. Fungerer det fint på en relativt lille skærm, behøver du ikke nødvendigvis skifte designskabelon.

Noget helt andet er så, at et skift til responsivt design også ofte er lig med en moderne og langt nemmere måde at arbejde på.

Mange smartphone-brugere er så vant til at scrolle og zoome, at vi gør det uden at skænke det en tanke. Men er dit website eksempelvis lavet med lille skrifttype og/eller brede tekstspalter, kan det alene gør det umuligt at bruge dit website på smartphone.

Hvis en lille skrifttype - eller for lange tekstlinjer med alt for mange enheder - er det primære problem, kan det måske klares langt hurtigere og billigere end at skifte til helt ny designskabelon. (responsive eller ej)

Er responsive webdesign bedre end almindeligt webdesign?

I mange tilfælde - ja!
I de fleste tilfælde? Ja!
I alle tilfælde? Nej!

For det første er et responsive webdesign ikke godt, bare fordi det er responsive.
Et responsive webdesign kan være flot eller grimt, godt eller dårligt. Præcis som andre former for design. Selv et responsive webdesign kan gå galt.

Du skal også lære at skrive til responsivt design.

Du løser ikke alle udfordringer ved at se dit website på smartphone ved bare at vælge responsive design. At billeder og andre elementer tilpasser sig smartphonen og bliver mindre for at passe er eksempelvis ikke lig med, at billederne også er gode på en smartphone.

Det er altså ikke sådan, at responsive med et snuptag gør dit website godt på smartphone. Der er stadig masser af udfordringer, som RWD ikke løser.

Er der forskel på mobilbrugere og computerbrugere

Ja. Som regel. Mobilbrugere er ofte betydeligt mere utålmodige. De vil have bestemte informationer og de vil have dem hurtigt.

Når jeg søger efter en fysisk butiks hjemmeside fra min computer, er det ofte fordi jeg vil se deres udvalg og finde ud af, om jeg vil køre for at komme hen i butikken.

Søger jeg efter en butiks hjemmeside fra min smartphone, er det ofte fordi jeg sidder i min bil og vil finde adresse, åbningstider etc.

At brugerne ofte har forskellige formål med at besøge et website afhængig af, om de kommer via computer eller smartphone tager responsive webdesign ikke i sig selv højde for. For den uerfarne kan RWD derfor give en falsk bekræftelse i, at nu er websitet responsive og vupti velegnet til smartphone-brugere. Men så enkelt er det desværre ikke.

Forventer dine besøgende, at du har et responsivt webdesign?

Nej. Flertallet af dine besøgende ved ikke engang, at der findes en designdisciplin, der hedder sådan.

Dine besøgende forventer, at de hurtigt og nemt kan finde den information, de kommer efter. De forventer ikke, at du bruger en bestemt metode, en bestemt stil eller en bestemt type design.

Mange tror dog fejlagtigt, at “responsive design” slet og ret betyder et design, der kan ses på smartphone. De konkluderer derfor, at et design skal være responsive, fordi det ellers ikke er muligt at se websitet via smartphone. Og det er forkert!

Bliver besøgende mere glade, hvis du bruger responsivt design?

Nej. Dine besøgende bliver glade, hvis de hurtigt kan finde hvad de søger.

Er der designmæssige ulemper ved responsivt webdesign

Ja. Hvis dit desktopdesign er baseret på en veludnyttet sidebar med call to action, smarte widgets, præsentation af nyeste blogindlæg etc., kan det være en ulempe, at dine widgets forsvinder i bunden af skærmen.

Er responsive design hurtigere end konventionelt webdesign?

Nej. Det er faktisk en af de hyppige kritikpunkter mod responsive webdesign - at det er det samme, tunge design. Nogle mener derfor, at det er bedre med et design, der er specielt udviklet til smartphones og tablets. Ideelt set et design, der kan hentes på 3-4 sekunder.

Er responsive webdesign dyrere end almindeligt webdesign
Ja. Hvis du skal have udviklet dit eget unikke, responsive webdesign fra bunden, er det mere tidkrævende og dermed dyrere end et mere konventionelt webdesign.

Men det behøver ikke være dyrere at købe en færdig responsive designskabelon. Der findes endog gratis responsive designskabeloner til WordPress.

Er der økonomiske fordele ved responsivt webdesign?

Det kan der være. Især når og hvis alternativt er, at der skal produceres og vedligeholdes tre løsninger. Frem for én løsning der kan bruges på alle platforme. Indholdet er det samme til alle platforme, når designet er responsivt.

Er det teknisk set sværere at arbejde med et responsivt design?

Nej, ikke sværere end et almindeligt design. Begge kan være avancerede og svære.
Nogle designskabeloner kræver en avanceret bruger. Andre er nemme at gå til selv for amatører.
Det gælder både for konventionelle og responsive designskabeloner.

 

Er det en dårlig idé at skifte til responsivt design?

Nej. Flere og flere af dine besøgende bruger både computer, tablet og smartphone, så det er skidt, hvis dit nuværende website kun er brugbart på en bestemt type/størrelse skærm.

Men dårligt design kan også handle om, at dit design er rodet, uoverskueligt og at der er brugt for små skrifttyper, for lange linjer, for mange farvede bokse, for mange knapper og call to action. De problemer er reponsive design ikke i sig selv nogen garanti mod.

Responsive webdesign kan ikke lappe på dårligt organisering af dit indhold.

Fungerer dit nuværende webdesign fint på alle platforme, kan du vente med at skifte design til flere ting taler for at gøre det. Der er en dårlig idé at skifte designskabelon bare for at gøre det responsive. Gør dit webdesign responsive, hvis der er oplagte fordele ved at gøre det.

Er der alternativer til responsive webdesign

wp-touchJa.

Til blogs ikke mindst - og simple websites - kan du, hvis du bruger WordPress, installere det plugin, der hedder WPTouch.

Det er et fremragende plugin med mange smarte muligheder for at ikke kun at lave et særligt design til smartphones - du kan også indstille dit website til at vise bestemte sider for smartphonebrugere.

 

 

Indlægget er oprindeligt udgivet: 15. nov 2014 @ 11:42 men er revideret og genudgivet 14. maj 2018