munk

Hyrer du gammeldags webproducenter? Dem, der arbejder med håndkodet design? Du Googler næppe efter en kreativ middelaldermunk og en skrivestue på et kloster, når du skal have lavet en bog. Du forventer ikke, at bogen bliver  håndskrevet med blæk og sirlige bogstaver. Gutenberg, computer og internet har nemlig revolutioneret processen…

Skal der produceres hjemmeside, er detstadig ofte en nærmest middelalderlig tankegang der styrer processen. Både blandt kunder og webproducenter. Det er rasende dyrt for kunderne, som betaler alt for meget for at få et unikt webdesign. Men det er naturligvis en fordel for producenten, der lever af at sælge sin viden i timer og derfor tjener mest på at få kunder til at investere i den mest tidkrævende arbejdsproces.

Webdesigns middelalder er kun sølle 20 år gammel - men på den tid er der sket lige så meget med webdesign som der er sket med bogproduktion siden biskop Absalon bestilte historiebøger hos Saxo Grammaticus.

Håndkodet webdesign er dyrt

Middelalderlige bøger blev håndskrevet af munke i klostrenes skriptorier.
I hjemmesidens middelalder blev hjemmesider ofte håndkodet af nørder, der sad i virksomhedens it-afdeling. Et par år senere begyndte grafiske designere (heldigvis!) at blande sig i det æstetiske design.

Siden da har arbejdsprocessen og mulighederne dviklet sig så hurtigt, at mange ikke har opdaget forandringerne fuldt ud. Utallige - både kunder og designere - tager stadig udgangspunkt i den “middelalderlige” arbejdsproces. De vil have det skræddersyede, håndlavede og unikke og har ikke opdaget, at processen er automatiseret og at det oftest er mest effektivt at bygge af færdige elementer og holder sig til bestemte standarder.

Det arbejde, der tidligere tog dage, uger eller måneder - fordi der skulle idéudvikles, planlægges og håndkodes - kan ofte laves på timer i dag. Endda med et meget bedre resultat!

Moderne websites kan laves hurtigt, når man bruger programmer som WordPress. Til gengæld er det ikke nødvendigvis skræddersyet og håndlavet unika. Men det er dit tøj heller ikke. Det er din bil, dit køkken, dine møbler og dine sko heller ikke.

Det kan godt være, du køber en af de dyre og smukt designede biler - men den kommer stadig fra et samlebånd og der kører masser af kloner rundt på vejene, der ligner din bil.

Indholdet er vigtigere end avanceret design

Du kan sagtens få et webdesign, verden aldrig har set før - lavet med omhu ned i mindste detalje - hvis du har råd. Men budgettet skal være stort, før det er fornuftigt at bruge et femcifret beløb på middelalderligt webdesign, der er sirligt, dekorativt og håndlavet.

Sæt ikke designet i fokus på bekostning af funktion og indhold.

Færdige designskabeloner kan være det bedste valg

Hvis du i stedet vælger en hel- eller halvfærdig designskabelon, får du flere penge til dét, der virkelig betyder noget for, om du får succes med din hjemmeside: godt indhold, markedsføring, søgemaskineoptimering, brugervenlig navigation…

Færdige skabeloner fås gratis eller de kan købes billigt. Og de bedste er faktisk lavet af superdygtige og specialuddannede moderne designere, der har styr på både design, WordPress og moderne webkommunikation.

Du kan sagtens få flot webdesign uden at bruge en formue. Du skal blot give afkald på det unikke og håndkodede design.
Vil du have et mobilvenligt webdesign - alt andet vil være dumt - er det rasende dyrt at få det unikt fremstillet. Og hvorfor skulle du, når der findes fremragende, færdige skabeloner, der nemt kan tilpasses dine ønsker.

Brugerne kan ikke se, at du har valgt en model fra samlebåndet

Du hyrer næppe en bildesigner, når du skal have ny bil. Du vælger ikke bil alene ud fra dens farver & former. De fleste klarer sig med en løsning fra samlebåndet. Præcis som vi gør, når vi køber tøj, møbler, tasker, hus.

Vælg først og fremmest den model, der passer bedste til dine behov. Har du brug for en klassisk hjemmeside, er det ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt at bruge et avanceret CMS som eksempelvis WordPress.

Vil du tiltrække besøgende og forvandle dem til kunder, har du brug for det moderne website med dertil hørende funktioner og det kan ikke laves lige så hurtigt og lige så billigt som den helt enkle hjemmeside. Men i begge tilfælde er der masser af muligheder for både at spare og spendere.

Pas på du ikke bliver snydt af gammeldags webproducenter

Mange webproducenter tjener kassen på, at deres kunder ikke har opdaget, at moderne webudvikling er langt mindre tidkrævende end for bare få år siden. De udvikler webdesign, der tager måneder at kode. Nogle af dem fordi de ganske enkelt ikke er fulgt med den udvikling, der er sket de seneste år. Andre fordi der er flere penge i de traditionelle arbejdsmetoder.

Vil du have unikt design, kræver det idéudvikling, mange timers forberedelse og mange timers arbejde at føre ideerne ud i livet. Udnytter du de nye muligheder, kan der skæres utallige timer af designprocessen. Du - og dine kunder - kan ikke se, om webdesignet har kostet 10.000 kr. eller 100.000.

Vælg først den løsning, der passer bedst til dine behov. Vælg derefter den produktionsmetode, der passer bedst til dit budget.

Dette blogindlæg blev første gang udgivet 22. jul 2013 08:10, men er blevet revideret og genudgivet