dreamstime_xs_22562304Præstationsangst og perfektionisme findes i mange varianter. Ofte er de gift med hinanden. Jeg møder mange (kvinder ikke mindst) der lider af en helt overdreven angst for at fejle, når de vil begynde at blogge, åbne et nyhedsbrev, etablere deres business, markedsføre et kursus, holde en tale, undervise, afvikle et webinar, skrive en bog - præstere. De er bange for, at det de laver, ikke er godt nok

Nogle er så bange, at de holder sig tilbage. I månedsvis. Årevis. I værste fald kommer de aldrig ud over rampen. De kan være nok så dygtige, veluddannede og kompetente - angsten kan begrænse dem i overhovedet at forsøge.

Tag dine fejl som en selvfølge

For mange vil det måske være oplagt at trøste de bekymrede og dæmpe deres perfektionistiske præstationsangst med et: “Du skal se, det går nok!”.

Jeg plejer at gøre det modsattte og fortælle dem, at der er overvældende stor sandsynlighed for, at de laver noget, der ikke ligefrem bliver en succes. De vil ligefrem lave fejl. Sandsynligvis flere.

Når du går op på en talerstol eller scene for at holde foredrag, præsentere  vil du lave fejl.

And so fucking what… havde jeg nær skrevet!

Husk Paretos princip - 80/20 reglen

I følge Pareto - en italiensk økonom - skyldes 80% af resultaterne 20% af indsatsen.

80/20-reglen kalder man det.

Om det lige præcis holder med 80/20 er mindre vigtigt. Det væsentlige er, at ikke alt du rører ved bliver til guld.

Og det behøver heller ikke blive en succes det hele. Hvis blot 20% af dine blogindlæg tiltrækker god trafik, er der al mulig grund til at være glad.

Hvis 20% af dine kunder anbefaler dig til andre, er du godt kørende. Der skal gerne være flere af dine kunder, der er tilfredse - men selv tilfredse kunder husker ikke nødvendigvis at anbefale dig videre.

Hvis 20% af dine fans på Facebook engagerer sig i dit indhold, har du gjort det bragende godt. Det helt almindelige er nemlig, at det max. er 10% af dem, der kommenterer, liker og deler dit indhold!

Skru ned for dine forventninger og vær glad, hvis 20% af det du gør giver succes. Mindre kan nemlig også gøre det.

80% af dine blogindlæg bliver læst af meget få

Følger du bare lidt med i statistikken over dine blogindlæg, vil du eksempelvis kunne se, at 80% af trafikken til din blog kommer fra besøg til måske 20% af dine blogindlæg. Eller færre! Indstil dig på, at størstedelen af dine blogindlæg ikke har nævneværdig indflydelse på, hvor mange besøgende din blog får.

Kan du få 20% af de besøgende på dit website til at handle med dig, har du gjort det rigtig godt.

Kan du få flere end 20% af dit nyhedsbrevs modtagere til at åbne og læse dit nyhedsbrev, skal du klappe dig selv på skulderen.

Falder du - så rejs dig og gå videre

Lad dig ikke slå ud af, du fejler utallige gange i træk, før tingene lykkes. Gå ikke op i de 80%, der ikke giver ret meget. Glæd dig over de 20%

Tænk på hvordan en 1-årig baby lærer at gå. Har du nogensinde oplevet en baby opgive at stå på egne ben, fordi hun de første utallige forsøg ender med at gå på røven?

Thomas Edison var mester i at fejle. Efter sigende begik han mange hundrede fejl, før der kom lys i lampen!

80% af det du laver giver ingen nævneværdige resultater. Sådan er det bare! Og du kan lige så godt indstille dig på, at det er mere reglen end undtagelsen.