Photo by Chris Montgomery on Unsplash
Popcornhjerne. Overspringshandlinger. Trang til at perfektionere. Impostor syndrom. Manglende fokus. Lavt fagligt selværd. ADHD …
Skribenter kan støde på mange og meget forskellige forhindringer. Indre begrænsninger ikke mindst.
Og mange af dem kan overvindes eller dæmpes ved at deltage i virtuel coworking og body doubling.
Den vigtigste og overordnede gevinst ved coworking - eller cowriting - er:
Få tingene gjort uden forhindringer.
Virtuel coworking kan få din skriveproces op i højt gear
Kort fortalt handler cowriting ikke om at samarbejde!
Det handler om at skrive SAMTIDIGT med andre.
Metoderne er især kendt i ADHD-kredse. Men du behøver hverken have popcorn-hjerne eller være diagnosticeret med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) for at få gavn af body doubling og cowriting.
Såkaldt neurotypiske hjerner får samme gevinst - men har ikke nødvendigvis det presserende behov for hjælpen. Den velorganiserede og strukturerede hjerne er bedre til at tackle problemerne med eksempelvis manglende fokus, manglende motivation og energi til at gå i gang. Samt manglende evne til at være vedholdende.
Har du ADHD, er det bare en ekstra god grund til at gøre coworking og/eller body doubling til en af dine gode, opløftende vaner.
Metoderne booster både produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde, udholdenhed og motivation.
Og de er velegnede for alle, der ønsker at udføre opgaver mere effektivt.
Forskelllen på body doubling og coworking
- Body doubling: Du får én person til at være ved siden af dig, når du skal præstere eller producere
- Coworking: Du arbejder eller præsterer noget samtidigt med flere andre, der laver nogenlunde det samme
Jeg arbejder mest med virtuel coworking med skribenter. Eksempelvis de af mine kunder, der har svært ved at blive færdige med webtekster til de websites, der har bestilt mig til at lave.
Det myldrer med skribenter i mine netværk og mellem mine kunder. Og der er mange af dem, der ikke skriver uden bremser.
Metoderne kan bruges til alle former for arbejdsopgaver, der kan udfordre:
- Skrive en opgave, et referat, et brev, en ansøgning
- Skrive på et stort projekt: en bog, salgskampagne etc.
- Skrive webtekster
- Lave lektier
- Lave regnskab
- Rydde op i haveskuret
- Gøre hovedrent
- Holde fokus på madlavning
- Motionere
- Lære noget, der er komplekst
Jeg coworker især gerne, når jeg skal skrive
I mange år var jeg vant til coworking i nogle af landets største mediehuse - Jyllands-Posten og Politikens Hus. Det er dog først gået op for mig nu, mange år efter, hvad et har betyde at skrive samtidige med mange andre. Det booster dopaminniveauet. Ens evne til at fokusere. Og effektiviteten ikke mindst.
Jeg er først nu blevet bevidst om, hvor effektivt coworking er for min produktivitet. Effekten gik for alvor op for mig, da jeg i august 2024 for første gang deltog i en virtuel coworking session. Jeg havde hørt om teknikkerne og tænkte, at de skal da prøves.
Det har stor effekt at sidde i et “working space”
Nu er jeg klar over, at jeg har brugt metoden i adskillige år. Ikke systematisk. Uden at tænke nærmere over det. Og det er primært foregået ved at sidde fysisk sammen i samme rum (storrumskontor) og abejde med det samme (journalistik, design etc.).
Siden midten af 90’erne har det været normalt for mig at have kolleger, jeg udelukkende mødte virtuelt eller via telefonsamtaler. Altså virtuel coworking. Dog ikke så arrangeret og velorganiseret, som det ideelt set bør være, hvis det virkelig skal være effektivt.
Da jeg forlod journalistikken, kom jeg hurtigt til at savne mine coworkere - altså at arbejde i flok. Jeg er glad for at være soloselvselvstændig, men det ER noget særligt at være del af et fagligt fælleskab.
Coworking med kunder
En af mine særlige ydelser som webdesigner er at bygge eller redesigne websites i tæt samarbejde med mine kunder. Vi arbejder samtidigt på kundens website - og kan imens se hinanden på skærmen via Zoom. Det fungerer forrygende. Langt bedre end mange forestiller sig, når de aldrig har prøvet metoden.
Mange kunder har gennem årene været enormt skeptiske, når jeg har forklaret dem, at ingen os behøver køre mange kilometer for at mødes og arbejde sammen/samtidigt. Vi kan gøre det via Zoom.
Adskillige kunder har medgivet - ofte efter bare én coworking session - at metoden er fremragende. Man arbejder langt mere effektivt virtuelt, end hvis man sidder sammen. Det er ikke helt så hyggeligt - men det er effektivt.
Der går nemlig nemt for meget hygge og småsnak i en arbejdsproces, hvis man er sammen i samme rum. Man forstyrrer hinanden - med snak, lyde, lugte, bevægelser, afbrydelser.
Her er mine råd til, hvordan man coworker
Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes én rigtig måde at gøre det på.
Prøv metoden af og prøv så at variere nogle ting for at tjekke effekten.
- Brug Pomodoro-teknikken, hvor man arbejde fokuseret i 20-25 minutter og lige napper en pause inden næste effektive ryk. (Prøv også om 60 minutters arbejdsseancer er passende.)
- Vær altid synlig for de øvrige deltagere. Hav altid webcam tændt, så i kan se hinanden. (Det er en væsentlig årsag til effekten!)
- Hav klare aftaler for, hvordan det rent praktisk skal foregå. Med eller uden lyd. Med eller uden musik etc.
- Hold fast i, at I er der for at blive støttet - men også for at støtte de andre.
- Skab et venligt og opmuntrende miljø. Målet er at producere - ikke nødvendigvis at præstere,
Det venlige og empatiske miljø er vigtigt
Mange melder sig til coworking sessioner, fordi de har en udfordring - eller flere. Og det kan i mange tilfælde være udfordringer, der opleves som pinlige og skamfulde - eller bare drønirriterende og problematiske.
I værste fald er der deltagere, der kæmper med en slags eksamensskræk, selvkritik, lavt selvværd, frygt for at fejle, usikkerhed eller ligefrem Rejection Sensitivity Dysforia (RSD) - altså angst for eller tilbøjelighed til at føle sig (ned)vurderet og kritiseret.
For at modvirke sådanne ting er det vigtigt at skabe en støttende og ikke-dømmende session.
Derfor er det heller ikke meningen, at man skal vurdere hinandens præstationer i en coworking session. Heller ikke når man “bare” er body double. Det er vigtigt for produktiviteten, at man slipper trangen til at perfektionere.
Det kan endog være uheldigt at give feedback på hinandens arbejde. Gem den slags til coworking sessionen er overstået.
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Skab struktur med en timer
At have en deadline virker præstationsfremmende - og forhindrer, at opgaven begynder at blive overvældende. Det kan især have betydning for ADHD-hjerner.
En afgrænset og på forhånd kendt arbejdsperiode gør det nemmere at “holde dampen oppe”. Den koncentrerede periode er overskuelig.
Men det kan være særdeles individuelt, hvor lang arbejdsperiode skal være. Start med 20 minutter.
Og så skal man ikke underkende, at det kan udløse et dopamin-kick at nå i mål. At have klaret opgaven - UDEN at lave overspringshandlinger. UDEN at blive grebet og vildledt af forstyrrelser.
At holde hyppige pauser forebygger i øvrigt også trangen til at blive ved, til man nærmest segner.
Vær synlig og støttende
Det er vigtigt at have webcam tændt. Vil du ikke det, skal du ikke melde dig til coworking. Det virker, at man ser hinanden og føler sig set af andre. Det booster effektiviteten.
Ikke mindst for ADHD-hjerner, der er rammes af “ude af syne - ude af sind”-fænomenet. De glemmer din tilstedeværelse, hvis de ikke kan se dig. Men det gælder for alle - en væsentlig del af effekten kommer fra at kunne se hinanden.
Undgå at distrahere hinanden
Uanset der er tale om body doubling eller coworking, er det vigtigt ikke at forstyrre hinanden. Hverken med lyd eller bevægelse.
Første trin er at finde en body double eller coworkere, der matcher hinandens behov.
Det nytter ikke at sætte folk med stor kropslig uro til at coworke eller bodydouble en person, der bliver generet af andres kropslige uro.
Vælg coworkere, der ikke distraherer
Aftale eksempelvis også følgende:
- Ikke sidde og skovle mad i munden foran skærmen
- Sid nogenlunde stille på stolen - ikke dreje, hoppe, køre rundt
- Sid alene - ikke i et rum, hvor mange mennesker går forbi
- Bliv altid siddende til en arbejdssession er slut (medmindre det er strengt nødvendigt at gå før)
- Gennemfør ikke samtaler under en arbejdsseance - hverken i mobil eller med en person i rummet. Heller ikke selvom lyden er slået fra
- Sid i et rum, hvor der ikke er en masse visuel uro
- Hav ind imellem korte, hurtige seancer til en statusopdatering - det øger følelesen af samhørighed, ansvarlighed, fællesskab.
Vil du prøve coworking og/eller body doubling
I stedet for kun at læse om metoden og fordelene vil jeg anbefale, at du prøver dem af.
Du kan arrangere med venner, kolleger, kunder.
Men du kan også finde body doublere og coworkere online.
Vi coworker på WEBwomans virtuelle webredaktion
Er du skribent, er du velkommen til at være med, når jeg arrangerer coworking.
Du skal blot være medlem af min virtuelle webredaktion - gruppe på Facebook
Det er der dato og klokkeslet for coworkning bliver annonceret.
Det er gratis at deltage og der er ingen salg/markedsføring - kun energiboostende samtidigt arbejde.