Skriver du tekst til din hjemmeside eller blog, bør du ikke bruge Word eller lignende programmer. Det er spild af tid. Det skaber flere problemer end fordele. Og der er adskillige muligheder, der er betydeligt bedre
At bruge Microsoft Word eller lignende tekstbehandlingsprogram når du vil skrive blogindlæg eller nyhedsbrev, er som at bruge en grydeske til at piske fløde til skum.
Vil du skrive tekst til din hjemmeside eller blog - eksempelvis til WordPress - er det bedre at skrive direkte i WordPress. Skriv til skærm. Og til et bestemt design.
Skriver du i Word, vil de fleste skrive til papir og A4 ark. Altså ikke til website og det konkrete design.
Der er adskillige konkrete og praktiske ulemper ved at bruge Word eller et lignende tekstbehandlingsprogram.
Det samme gælder, hvis din hjemmeside er lavet i Joomla, Squarespace eller et hvilket som helst andet system.
Ulemperne ved at skrive webtekster i Word er ofte størst og værst hos rutinerede brugere af Word. De kender og bruger nemlig ofte nogle af de mere avancerede teknikker i Word og fylder teksten med koder, der skal fjernes igen. Og ja, man kan godt fjerne de koder, der ikke skal med. Men koderne er ikke det eneste problem.
I bunden af dette indlæg får du link til en guide, er forklarer, hvordan du hurtigt og nemt kan fjerne overflødige koder.
Valgmulighederne er omfattende i Word. Der er utallige faner i Word med menupunkter.
99% af dem skal du ikke bruge til webtekster.
Flere af de funktioner du har brug for til webtekster, findes ikke mellem Words mylder af menu-punkter.
Editoren i WordPress er ret simpel. Der er kun få valgmuligheder, men de giver adgang til alle de koder du skal bruge i en webtekst - eksempelvis overskrift-koderne, som du finder i dropdown-menuen “afsnit”.
Word har ikke de koder, du skal bruge til web
Flere af de de koder du skal bruge i WordPress, eksempelvis til rubrikker og mellemrubrikker, findes slet ikke i Word. Dem skal du indskrive i WordPress, når teksten er overført.
Sandsynligvis skal du også bruge tid på manuelt at fjerne formatering, der ikke virker og ikke skal være i teksten.
Du kan i nogle tilfælde undgå de overflødige koder ved at bruge den særlige funktion i WordPress til at indsætte tekst fra Word eller fra andre programmer. Men det virker sjældent 100%.
Eksempelvis er det ikke ualmindeligt, at man manuelt skal fjerne ekstra linjeafstande mellem afsnit.
Gør det nemmere for dig selv
Du pladrer sandsynligvis din tekst til i overflødige koder, hvis du bruger Word til at skrive dine webtekster.
Uanset du kopierer fra Word til et program til hjemmeside eller nyhedsbrev, risikerer du problemer med koder der enten fjernes eller tilføjes manuelt. Og det er spild af tid.
De koder du skal bruge til webtekst er lige ved hånden, hvis du skriver i WordPress.
Word dur ikke til webtekster
Man kan godt gemme et dokument via Word som et såkaldt HTML-dokument - men det gør det kun en smule bedre. Og det er stadig lig med at gå unødvendige omveje.
Word er først og fremmest et program til at skrive tekster, der skal ud på papir. Det er ikke velegnet, når du vil skrive digitale tekster.
At skrive tekster til et website er noget helt andet end at skrive tekster til papir.
Skriv direkte i WordPress og gem som kladde
Vil du udgive din tekst i WordPress, så skriv direkte i WordPress.
Mange forklarer, at de skriver i kladde i Word. Det viser sig ofte, at de ikke er klar over, at det kan man også i WordPress.
Du kan have alle de kladder liggende, du har brug for. De ligger endog i deres egen mappe. Der er ingen fordele ved at skrive kladde i et tungt program som Word og senere bøvle med at overføre teksten til WordPress.
Det er en uvane at skrive webtekst i Word
Den eneste fordel ved at bruge Word - også når du skrive til web - er, at du kan gøre, som du er vant til. Det føles måske som det mest trygge? Og det nemmeste i første omgang. Du slipper naturligvis også for at lære nyt.
Men du går også glip af de fordele, der er ved at bruge et værktøj, der er lavet til formålet. Du bruger heller ikke en grydeske, hvis du vil piske fløde til skum.
I WordPress finder du alle de formateringsmuligheder, der skal bruges på en webside - og kommer ikke til at vælge funktioner og koder, der kun er brugbare til papirtekster.
Vælg et tekstværktøj, der passer til formålet
Hvis du jævnligt skriver tekster til blog eller hjemmeside, vil jeg anbefale, at du bruger editoren i hjemmesideprogrammet. Altså editoren i WordPress, hvis din hjemmeside er lavet i WordPress.
Du an også anskaffe et program som Ulysses.
Ulysses er ikke et tekstbehandlingsprogram.
Det er et program til at skrive gode tekster - uden at blande det sammen med design af teksten.
Ulysses er med andre ord et meget minimalistisk tekstprogram og især velegnet til tekster, der skal udgives digitalt. Du kan nemt at skrive tekster, der har de rigtige HTML-koder. Uden at fylde teksten med en overflødig kodesnask.
Du skal ikke bagefter bøvle med at kopiere fra et program til det andet. Du kan udgive blogindlæg direkte fra Ulysses - uden at logge ind på dit website.
Fordelen ved at bruge et program som Ulysses er, at det fjerner mange af de distraktioner, der er i andre programmer. Du skriver på en skærm, der ikke er proppet med omfattende menuer og tekniske valgmuligheder.
Giv din webdesigner rene tekster
Vil du sende tekst til din webdesigner, vil jeg også anbefale, at du springer Word helt over.
At sende Word-dokumenter til din webdesigner gør ikke noget nemmere for hverken dig eller din webdesigner. Tvært imod er det lig med at gøre tingene mere tidkrævende og besværlige for jer begge.
Afsender skal bruge tid på at gemme dokument og vedhæfte det til en mail. Og modtager skal åbne et overflødigt program (Word) bare for at flytte teksten fra mail til WordPress.
Det vil i også mange tilfælde bare give ekstra arbejde med at fjerne overflødige koder - og indsætte dem, der mangler.
Skriv hellere direkte i WordPress.
Skriv webtekst i dit emailprogram
Du kan også vælge at skrive direkte i dit mailprogram og sende en tekst pr. mail.
Skriv helt ren tekst. Lad være med at formatere teksten - altså lad være med at vælge specielle skrifttyper, forskellige skriftstørrelser.
Lad også være med at sætte billeder ind i teksten.
Og når vi nu er ved det - PDF-dokumenter er endnu dårligere til at transportere tekster, der skal udgives som webtekst. I mange tilfælde kan det slet ikke lade sig gøre at kopiere teksten over på blog eller hjemmeside.
WordPress er nemmere end Word
Det er langt nemmere - mere enkelt - at skrive en tekst i WordPress-editoren end det er at skrive tekster i Word. Selvom det naturligvis føles anderledes, hvis du er vant til Word, men ny i WordPress.
Microsoft Word er et komplekst program med vildt mange funktioner. Det er betydeligt mere kompliceret end tekst-editoren i WordPress.
Det er nemmere, langt mere enkelt, at skrive i WordPress end i Word.
Word er til papirtekster
Microsoft Word er et fremragende tekstbehandlingsprogram og nyttigt til mange gode formål. Bare ikke når du skriver til web. Men eksempelvis når du vil:
- skrive dokumenter, der skal printes
- skrive dokumenter, der skal gemmes som PDF
- skrive tekst, der skal formateres med Word-koder
- skrive papirtekst, der skal præsenteres med bestemte skrifttyper
- sende dokument til korrekturlæser
Gode alternativer til at skrive i Word
- Skriv direkte i WordPress
- Skriv i apps som Ulysses, Scrivener, Evernote
Vil du sende tekst til din webproducent, er det omstændeligt at gøre det ved at vedhæfte dokumenter.
Sæt hellere teksten direkte ind i en email og send til din webproducent - en mail pr. tekst. Opstillet i en kolonne.
Så er det langt hurtigere at overføre teksten.
Men endnu bedre er det, at du skriver teksten direkte ind i det program din hjemmeside, din blog eller dine nyhedsbreve skal produceres i.
Indlægget er udgivet første gang 7. februar 2017, men er siden revideret og genudgivet.
Sådan skræller du uønskede koder væk, når du kopierer tekst TIL WordPress fra en anden kilde.