Det er befriende - hyggeligt og herligt afslappende - at læse Dorte Lytjes bog om “Feminin business med maskulint drive”. Den bog kan uden tvivl inspirere og opmuntre mange (feminine) iværksættere, der er mere introverte og sensitive end de iværksættere, der brøler højst.

“Iværksætterlivet er ikke for de tilbageholdende. Iværksætterlivet er for de ukuelige. Dem, der er villige til at presse sig selv til det ekstreme for at nå et mål, der er urørligt for enhver, som tvivler. Det er CBS’ernes bjergbestigning, skjortedrengenes Red Bull-drevne laptop-ironman.”
- Morten Reimar, Euroman, marts 2019

Arghh….. Læs Dorte Lytjes bog og du vil blive overbevist om, at man(d) og kvinde kan være iværksætter - selv med et feminint drive. Selv hvis man hader elevatortaler, præsentationsrunder, foredrag, røde løbere, receptioner, rampelys og selvpromovering.

Du behøver ikke have boller af stål eller være skruet sammen som rockstjerne for at drive business.

Iværksætteren er den nye rockstjerne, og vejen til succes er the real deal. Der er ingen smutveje. Her gælder kun hårdt arbejde, opfindsomhed og gåpåmod, og de, der klarer den, eksempelvis Jesper Buch, Tommy Ahlers, og også Tesla- og PayPal-guruen Elon Musk og Facebookstifteren Mark Zuckerberg, dyrkes – for det meste – som idoler, fordi de troede på sig selv, pressede sig selv til det yderste og satsede alt.
Det er mantraet: Alt på ét bræt. Hvis du presser dig selv hårdt nok, lykkes du. Hvis du mislykkes, har du ikke arbejdet hårdt nok, troet nok på dig selv og investeret dig selv nok. Fiaskoen er kun din egen skyld.” - Morten Reimar, Euroman, marts 2019

Læs Dorte Lytjes bog og du blive bekræftet i, at man ikke behøver være en af skolegårdens skrappe drenge for at klare sig som iværksætter - og endda være til inspiration og opmuntring for andre med drømme om et liv som soloselvstændig.

Jeg møder utallige kvinder, der vil kunne genkende sig selv - mere eller mindre - i Dortes fortællinger. Og som nok, ikke mindst, kan blive inspireret til at have en business med et stærkt feminint drive.

Særligt sensitiv, genert og introvert er ikke engang nogen hindring. Heldigvis. Måske endda tvært imod.

Uanset du overvejende kører dig selv og din business i et feminint eller maskulint gear, er det muligt at have et fint og succesfuldt liv som iværksætter … med udsving, nedture, opture og balance.

Der er mange måder at være succesfuld iværksætter på. Og plads til at fjumre og fejle, viser Dortes personlige historie.
Godt det samme, for der er næppe mange af os, der har et iværksætterliv uden rutcheture.

Dorte inspirerer ikke mindst til at finde sin egen vej - med balance og overskud, der ikke udelukkende måles i hårde værdier.

Det er passende at sætte punktum for denne omtale af en god og usædvanligt fintfølsom iværksætterbog ved at citere Jesper Buch fra Euroman, Marts 2019:

Min definition på succes som iværksætter er, at du kan betale din egen løn.

Her kan du læse mere om “Feminin Business med maskulint drive”