Den perfekte designskabelon findes næppe - men det er nemt at forestille sig, at den næste på hylden i galleriet er bedre. Her får du tip til at vælge designskabelon - også kaldet tema eller theme - til WordPress, Joomla eller andre CMS til hjemmesider. Det er langt fra så enkelt, som mange forestiller sig.

Men allerførst et vigtigt spørgsmål: Er du overhovedet klar til at vælge designskabelon?
Du kan ikke bare kigge på udbuddet af designskabeloner og vælge efter, hvad du synes ser pænt ud.
Der er himmelvid forskel på designskabeloner og pænt er ikke nok, hvis den er umulig eller bare tidkrævende at arbejde med.

Læg indhold på før du vælger design

Du vælger ikke gavepapir, før du har gaven, der skal pakkes ind.
Du skal heller ikke vælge designskabelon, før du kender dit mål.

Opret derfor dit website og læg dine tekster ind. Hvis ikke dem alle, så flest mulige.
Opret sider og fem-seks blogindlæg, hvis du vil blogge.
Men læg kun et par billeder ind. Gerne nogle du rent faktisk vil bruge og i den størrelse, du forestiller dig er passende. De sidste billeder lægger du først på, når du ved, hvilken størrelse de skal have. Og det afhænger naturligvis af skabelonen.

Find den første skabelon du vil teste

Der er tusindevis af færdige skabeloner at vælge mellem. Både gratis og billige. Det tager nemt mange timer at vælge, men kun få minutter at installere et theme.

Desværre ender mange med at vælge det forkerte. Det ubrugelige. Det tidkrævende. Skinnet bedrager nemlig meget ofte. Specielt hvis du nøjes med at kigge efter, hvad der er flot - i stedet for at gå efter dét, der er godt.

Vælg praktisk før pynt

Har du nogensinde købt et par sko, fordi de var uimodståeligt flotte - for så at opdage, at de gnaver dig i stykker. At de er lavet af dårlige materialer. At du ikke kan danse i dem. At du slet ikke kan gå tur i dem. At de er upraktiske i regnvejr etc. Sådan er det også med designskabeloner.

Du bør ikke kun vurdere en designskabelon på, om den ser pæn ud.
Designskabeloner kan være mere eller mindre praktiske.

Visitkort, hjemmeside, website eller blog

Hvad skal du bruge skabelonen til? Skal du have en almindelig hjemmeside på få sider - uden blog?
Vil du have et avanceret website til moderne markedsføring for at tiltrække besøgende og forvandle dem til kunder.
Vil du “bare” have almindelige sider. Vil du blogge.

Designskabelonen til en blog - eller til et website med blog - er noget helt andet end en designskabelon, der skal bruges til en mere traditionel hjemmeside.

Flot designskabelon - eller smart designskabelon

Det er nemt at lade sig snyde, når man ser gallerier med designskabeloner. De bliver nemlig ofte præsenteret med usædvanligt flotte billeder, der får skabelonerne til at tage sig pænt ud.

Har du ikke lige så pæne billeder at lægge på dit website, får du et helt andet slutresultat. Og du HAR helt andre billeder, så du FÅR et helt andet slutresultat.

Lægger du tekster på, der er som lange grå gulvtæpper, får du også et grimt resultat.

reyabadi.com har valgt en meget minimalistisk designskabelon. Her er det 100% indholdet, der afgør, om det bliver flot eller ejRey Abadi har valgt en minimalistisk designskabelon - som du ser her. Fjerner du indholdet, er der intet andet end teksten i toppen (et billede) tilbage. Det er Reys tekster og billeder, der skal lægges mærke til. Ikke designet.

Den designskabelon, der ser småkedelig ud, når du bliver præsenteret for den, kan forvandles til en prinsesse fra et eventyr, hvis du lægger det rigtige på.

Sådan er det også med designskabeloner. Indholdet der bliver lagt på kan forvandle selv en kedelig skabelon til noget flot. Eller gøre den smukkeste designskabelon til en rædsel.

Vælg smart frem for pænt

Design skal hjælpe dine besøgende til at finde de informationer, der kommer efter. Og dine besøgende kommer ikke for at se på pænt webdesign! Medmindre du sælger webdesign.

Det æstetiske design er kun spidsen af isbjerget. Og det er ikke nødvendigvis designskabelonen, der skal sørge for, at dit design bliver æstetisk flot - det kan nemlig gøres flot eller grimt via det indhold du lægger på. Derfor er det vigtigt, at vurderer en designskabelon på, om den vil fremhæve dit indhold - eller den vil stjæle opmærksomheden.

Pas på de imponerende funktioner

heyfaces-frontpageFalder du for imponerende funktioner - billedgallerier, usædvanlige menuer, masser af forskellige sidetemplates, indbyggede SEO-funktioner eller andet - så er der stor sandsynlighed for at få et theme, der også er svært og/eller tidkrævende at bruge.

Og det er ikke altid er til at se på forhånd. Nogle gange kan selv en professionel producent blive overrasket over, hvor kringlet designet er skruet sammen.

Er du nybegynder eller erfaren WordPress-bruger

Før du kaster dig ud i raffinerede designskabeloner med avancerede funktioner bør du være avanceret bruger af WordPress. Og ja, det gælder også, hvis du har en professionel webproducent til at lave dit website. At webproducenten (måske) kan hitte ud af det , er nemlig ikke lig med, at du bare kan overtage og arbejde videre.

Du skal først og fremmest vide, hvordan du styrer WordPress. Eller Joomla, hvis det er det system, din hjemmeside skal laves i.

Er du ikke hjemme i selve systemet vil jeg anbefale, at du holder dig langt væk fra de avancerede designskabeloner.

At vælge en teknisk set meget enkel designskabelon kan også være det bedste valg, selvom du er avanceret bruger.

Gå efter det minimalistiske

Jo mere enkel designskabelonen ser ud, desto nemmere er den ofte at arbejde med. Og husk på, at selv en helt minimalistisk skabelon kan bliver utroligt flot og raffineret, hvis den fyldes med det rigtige indhold.

Pas på voldsomme baggrunde med billeder eller mønstre

PennyLaneCafeDominerende mønstre og baggrunde kan se flotte ud. De første gange du ser dem. Men de kan nemt stjæle opmærksomheden fra dit indhold.

På websitet til Penny Lane Café er der helt bevidst valgt en meget spraglet og levende baggrund - fordi det passer perfekt til stilen på cafeen. Men normalt er du bedst tjent med at vælge markante baggrunde fra.

Får du brug for support

Driller designskabelonen, kan du få brug for support. Og den skal du i givet fald have fra producent eller sælger. Du kan ikke regne med, at du kan gå ind i et hvilket som helst support-forum for WordPress-brugere og få hjælp til en specifik skabelon. De kender den højst sandsynligt ikke.

Vil du lave ændringer

At lave om på en designskabelon er som at købe en bil og lave om på den. Det er simpelt at sætte fire nye fælge på. Men det er en voldsom proces at lave modellen 10% bredere. Og når det drejer sig om at ændre en færdig designskabelon er det ikke altid til at sige på forhånd, om operationen er “4 nye fælge” eller det er en ombygning af de tidkrævende.

Nogle ændringer er nemme og hurtige. Andre er så omfattende at udføre, at du lige så godt kunne vælge en helt anden skabelon. Eller få bygget din egen fra start. Det kan tage timer at lave om på en designskabelon.

Respekter designeren og ophavsretten

Det er i øvrigt ikke sikkert, at du har lov til at ændre på designskabelonen. Forestil dig en designer, der har lavet en flot designskabelon - hvorefter en eller anden tilfældig amatør (det er naturligvis ikke DIG, jeg her taler om) uden forstand på design laver helt om på den. Og laver den til noget makværk. Designeren lægger sandsynligvis stadig sit gode navn og rygte til. Lav derfor ikke om på andres design uden først at sikre dig, at du har lov til det.

Til gengæld har moderne designskabeloner ofter et væld af indstillingsmuligheder.

Kan din webproducent arbejde med det du vælger?

Den professionelle webproducent kan i princippet arbejde med en hvilken som helst skabelon. Hvis den vel at mærke er velfungerende og ordentligt lavet. Men selvom det i praksis kun tager få minutter at installere en hvilken som helst designskabelon, kan det tage mange timer at finde ud af at bruge den. Selv for en professionel webproducent.

Du kan købe flotte færdige designskabeloner for 30-50 dollars. Men du kan komme til at betale mange timers arbejde for at få den brugt i praksis, hvis det er en af de raffinerede med specielle funktioner.

Vil du have ændret i en designskabelon, kan det nemt blive tidkrævende og dyrt.

Skal du vælge en designskabelon med indbyggede SEO-funktioner

Nej! Lad være!

Du risikerer, at mange timers hårdt SEO-arbejde går tabt, hvis du en dag skifter til en anden designskabelon. SEO-funktioner skal ikke tilføjes via design-skabelonen. Det klares bedre ved hjælp af et særligt plugin.

Er designskabelonen dårligt kodet, kan den gøre dit website langsomt - og dermed påvirke din placering i Googles søgeresultater.

Hvordan sikrer du, at designskabelonen dur til smartphones

Dette blogindlæg - set på iPhoneTjek det!

Hvis designskabelonen ikke er responsive, så den tilpasser sig afhængig af, om brugeren kommer via smartphone eller computeren, så skal du lige tjekke en ekstra gang. Den kan være OK på smartphones, selvom den ikke er responsive! Du behøver derfor ikke nødvendigvis gå efter et responsive design.

Hvis designskabelonen er lavet med 1-2 spalter, hvis skrifttypen er stor nok og hvis tekstspalterne ikke er for brede, vil det ofte være helt uproblematisk at se den på en smartphone. Men tjek det lige… Mobilvenlig skal den være.

Gør det ikke-responsive design brugbart på smartphone

Der findes et plugin til WordPress, der kan installeres og indstilles på 1-2 timer. Det kan blandt andet sikre, at brugeren med smartphone, får en anden version af dit website end brugere med computer.

Skal du få designet dit eget tema

Efter min mening er det dumt, medmindre du har mange penge på budgettet.
Du får jo heller ikke lavet din egen unikke bil.
Din egen unikke telefon og computer.
Du køber som regel produkter, som mange har testet og godkendt.

Vælg unikt design, hvis du vil styre alle detaljer
Hvis du masser af tid - det forlænger ofte processen med adskillige uger.
Har du råd til både grafisk designer og programmør? Det kan sagtens koste 10-20.000 kr. bare at få en designer til at lave udkast til designskabelon. Derefter kommer prisen til programmøren, der skal omsætte grafikerens skitse til koder.

Der findes også programmer og muligheder, der kan gøre processen hurtigere og billigere - lidt som at få nyt køkken ved at købe elementer og sammensætte den på en unik måde, der passer til dine drømme og din bolig.