Billeder er ofte et stort problem, når jeg bygger website for mine kunder. Billeder i forkerte størrelser vel at mærke. Her får du et par hurtige tips til at skaffe gode fotos i optimal størrelse til dit website.

Selv hvis du hyrer en professionel fotograf bør du sikre dig, at vedkommende er klar over, hvilken type billeder, du har brug for. Mange fotografer er vant til at tage billeder til print - aviser, magasiner, brochurer etc.

Du kan ikke gå ud fra, at fotografen har styr på, hvilke formater og størrelser der er mest velegnede til dit website. Send eventuelt vedkommende et link til denne lille guide.

#1 Sørg for at have mange brede fotos

Læg mærke til, at billeder på moderne, mobilvenlige websites som regel er brede.
Det såkaldte 16:9 format er fremragende.

Når billeder er brede, kan man se både billede og tekst på en smartphone. Er billedet på højkant, vil det ofte fylde hele skærmen.

Hvis et billede eksempelvis er 2000 px bredt, skal det være 1.134 px højt - så er det i 16:9 format.

Her kan du læse mere om billeder i 16:9 format

Godt at vide, før du skaffer fotos til dit website

#2 Sørg for at der er plads til tekst på nogle fotos

Det er helt almindeligt at bruge et stort billede i toppen af eksempelvis forside, salgssider og andre sider. Med tekst lagt ind på selve billedet. Det kræver naturligvis billeder, der er egnet til formålet.

Billedet af hunden herover er et godt eksempel. Der er plads til masser af tekst til højre for hunden. Og det er i øvrigt ikke skidt, at hunden kigger i retning af teksten. Det vil nemlig ofte lokke folk til netop at kigge på teksten.

Og skulle vi ønske at bruge et portrætfoto af hunden i almindelig portrætfoto-størrelse, kan vi skære alt det sorte væk og har et almindeligt portrætfoto.

#3 Sørg for at billederne er store nok

Billedet på websites er som regel et sted mellem 800 og 1920 px brede. De er meget sjældent bredere end 1920 px.

Billeder kan altid laves mindre.
De kan derimod ikke gøres større uden at blive grovkornede og uskarpe.

Små billeder (under 800 px brede) vil derfor ofte skabe problemer. Undgå dem så vidt muligt.

#4 Sørg for at billederne er nogenlunde ens i størrelse

Bliver dine billeder beskåret i 117 forskellige højder, bliver det ofte et problem at bruge dem på et mobilvenligt website.

Læg mærke til, at det er meget almindeligt at placere 3-4-5 billeder ved siden af hinanden på et sidelayout. Er billederne i forskellige højder, vil det skabe et meget uroligt indtryk. Igen - billeder i 16:9 format er et fremragende valg.

#5 Sørg for at billederne er i høj kvalitet

Få så vidt muligt en professionel fotograf til at tage dine billeder. I hvert fald de mest fremtrædende - billeder til forsiden. Portrætfotos etc.

Køber du billeder via online billedarkiver vil jeg anbefale, at du får en professionel til at hjælpe dig med valget. Min erfaring er, at uprofessionelle har meget svært ved at vurdere billedkvalitet, motiv etc.

Jeg har modtaget masser af billeder, der var uskarpe, misfarvede og dårligt beskåret.

Jo bedre dine billeder er, desto flottere bliver dit design.

Og så lige her til sidst vil jeg vise dig, hvorfor højkantsbilleder ikke dur.

De fylder ganske enkelt for meget på skærmen.

Og ja, naturligvis kan jeg gøre billedet mindre end vist her.

Men kig engang på denne side på en smartphone, så kan du se, hvad jeg mener.

Webdesignertips til gode billeder på dit website