SEO handler om at få kunder til at købe varen - ikke om at ligge i toppen på GoogleSEO er vigtigt. SEO er afgørende. Fordi SEO har betydning for, om din side bliver placeret i toppen af Google og dermed set af kunderne. Men du er langt fra mål, selv om du er nr. 1 på Google.

For nylig faldt jeg over et tilbud om at komme på kursus i SEO. Ikke fordi udbyderens website lå godt på Google, for det gjorde og gør det ikke. Det var et link i et indlæg på et debatforum, der ledte mig på sporet. Og jeg klikkede ind, fordi jeg er interesseret i både SEO og SEO-kurser.

Bliv fundet - og forstået

Til min forbløffelse lander jeg på et website, der - mildt sagt - var skrevet i et forbløffende dårligt sprog. Så usædvanligt dårligt faktisk, at jeg tillod mig at sende en venlig mail med en opfordring til at forvandle det kringlede sprog.

Reaktionen var endnu mere forbløffende. Chefen var helt klar over, at deres sider ikke er velskrevne i traditionel forstand. Men jeg måtte forstå, fik jeg at vide, at de var skrevet med SEO for øje og efter alle SEO-kunstens regler.

SEO for “langhårede” teknik-nørder

SEO forekommer mig til tider at være, hvad HTML-koder var for langhårede nørder, da jeg begyndte at arbejde med web i 1994. Visse SEO-ekspert-wannabees synes at være mere optaget af teknikken end af det egentlige formål med at bruge den.

Kan du strikke med HTML-koder

I 90’erne insisterede langhårede HTML-nørder på at lave hjemmeside ved at strikke koder i hånden i Notepad eller Notesblok. Og vrængede på næsen af programmer, der lettede en del af arbejdet - de såkaldte HTML-editorer.

Nørderne gik voldsomt op websidens bagside - altså de koder, der er intetsigende volapyk for det fleste. De gik eksempelvis op i, om deres sider fik en stjerne, når de blev analyseret i såkaldte validatorer - men ikke i, om den synlige del af siden var uæstetisk, rodet og dårligt skrevet. Koderne var mantraet. Som SEO er det i dag for de SEO-eksperter, der mangler forståelse for, at teksten også skal være i orden.

Yeeeha…. vi er på toppen

De tunge SEO-drenge - det synes overvejende at være mænd, der sælger SEO - går op i, at en søgemaskineoptimeret side ryger til tops på Google. Det er det, de lever af og tjener penge på. Det er bare ikke nok. Der skal mere til. Brugerne skal klikke ind på siden. Hvilket heller ikke er nok.

Formålet med SEO er selvfølgelig at få kunder i butikken - kunder, der køber varen - hvad varen end er.