Fake news bliver ofte spredt på Facebook med en steppebrands hastighed. Alt for mange slår rygmarvsreflekserne til og hovedet fra, når de logger ind på Facebook. Det værste er næsten, at fup-numrene ofte går ud over uskyldige

NEJ ... det er fup! Advarslen har intet på sig!Man behøver kun Google 20304560 - altså det førstnævnte telefonnummer - for at opdage, at Fyens.dk og flere andre i 2006 kunne fortælle, at advarslen intet har på sig:

…Der er tale om rent fup. Man kommer ifølge teleselskabet Sonofon - hvor brugeren til nummeret er registreret - ikke til at betale nogen penge. Andet end almindelig sms-takst, hvis man altså vælger at svare.

Tjek alle “kæde-beskeder” online grundigt, før du sender videre!
Også de beskeder, der ikke er fup - hvilket jeg forklarer nærmere om lidt.

Kender du typen, der altid hjælper andre….

Vær især på vagt, hvis du har et veludviklet hjælpegen og gerne vil advare andre mod at falde i fælder. Så er du nemlig i særdeleshed i den gruppe, der af ren hjælpsomhed og omtanke er tilbøjelig til selv at hoppe på limpinden og lokke venner med i fælden.

Kender du typen, der falder for historier om dyr i nød

Det samme gælder, hvis du falder for rundsendte historier om børn med alvorlige sygdomme samt hunde, katte, heste og andre dyr i nød!

I det konkrete tilfælde, hvor der advares mod bestemte telefonnumre, havde du kun behøvet Google på telefonnummeret for at blive klar over, at der er tale om fup!

Og så er der dem, der konstant deler advarsler mod underlige mænd i biler med udenlandske nummerplader.

En god tommelfingerregel er, at hvis nogen ligefrem opfordrer dig til at sende advarsler videre, så er der i langt de fleste tilfælde grund til at være på vagt og tjekke FØR du videresender.

Pas også på med at rundsende ting, der indeholder billeder af personer, navne, telefonnumre, nummerplader eller andre informationer, der gør folk genkendelige. Du risikerer nemlig at gøre mere skade end gavn. Selv hvis indholdet i øvrigt er korrekt!

Folk bliver kimet ned…

Selv de sande opslag kan ende som mareridt!

Eksempelvis når nogen - med navn og telefonnummer oplyst - efterlyser folk, der vil overtage en hest eller hund, der ellers bliver aflivet.

Der har været flere eksempler på, at sådanne efterlysninger bliver spredt i årevis efter hunden eller hesten er sendt videre. Med det resultat, at folk bliver ringet op med tilbud. Også længe efter hesten og hunden er død.

Slet fup-numre, hvis du har delt dem

Bliver du klar over, at det var en fejl, at du har viderebragt en sådan historie, bør du straks slette den fra din profil - så ikke andre hopper på den.

Send også en besked til den, der oprindeligt har opslået den og foreslå vedkommende at gøre det samme.

Tjek først på Google

Derfor: hver eneste gang du opfordres til at videresende advarsler, efterlysninger og opfordringer, bør du først tjekke på Google, om der er tegn på, at det er fup. I mange tilfælde ER det fup eller chikane.