Et simpelt håndtegn kan have voldsom effekt online. En eller to tommeltotter opad kan gøre alverden til forskel for alle deltagere i et online møde. Vi skal lære at bruge både fingre, hænder og ansigtsudtryk. Og vænne os til at gøre det

Digitale møder og kurser er særligt anstrengende og udfordrende, fordi vi mangler kropssprog. På et analogt møde kan vi konstant se alle. Og det bruger vi - både bevidst og ubevidst - til at blive klogere på hinanden.

Når kropssproget forsvinder, kommer vores hjerne på drønhårdt overarbejde. Den forsøger at aflæse, hvad der foregår - i det begrænsede omfang, det er muligt.

På digitale møder kan vi ikke i nær samme grad se og fornemme hinanden. Det er den væsentligste årsag til, at det er anstrengende at deltage i analoge møder.

Der findes metoder - håndtegn - der kan hjælpe os. Det er simple håndtegn, som vi alle allerede kender. Vi skal bare vænne os til at bruge dem online. Ikke mindst nu, hvor digitale møder breder sig og helt sikkert bliver hverdag for mange.

Håndtegn er langt vigtigere på online møder, end vi nok lige tænker over

Jeg har deltaget i digitale møder i årevis uden at skænke håndtegn en tanke. Men da jeg første gang hørte, hvor vigtige de kan være, var jeg straks overbevist.

Her får du derfor inspiration til nogle ret simple håndtegn, der kan gøre os til bedre mødedeltagere. Og gøre digitale møder mere nærværende, opløftende og positive.

Håndtegn skal ikke kun gemmes til de voldsomme følelser og den store tilfredshed. Brug dem også i det små til at signalere, at du synes tingene fungerer og bevæger sig i den rigtige retning. Så hjælper du måde mødet leder og deltagerne. Du skubber ganske enkelt mødet i en mere positiv retning.

Er du ikke så begejstret, at du få en spontan trang til at stikke to tomler i vejret og tage dit bedste happy face på, så kan én tommelfinger måske gøre det? Det er bestemt ikke nogen ulempe, at du også øver dig i at lægge dit ansigt i markante og tydelige folder:

Teknikerne kræver naturligvis at deltagerne er på med webcam, så de kan se hinanden.

Håndtegn kan bruges til at sende signaler til mødelederen eller mødefacilitatoren - men sørme også til at vise positiv tilkendegivelser, når almindelige deltagere tager ordet og bidrager til mødet.

Bruger du og de andre deltagere positive håndtegn, kan det have mange og store fordele:

  • Få de andre deltagere i mødet til at føle sig godt tilpas ved at holde digitalt møde med dig
  • Giv underviseren positiv feedback - det gør mødet bedre
  • Gør det nemmere for alle lynhurtigt at forstå, at tingene er på rette spor og i rigtig retning
  • Spar taletid - en tommelfinger (eller to) opad kan i mange tilfælde sige mere end mange ord.

Er dit webcam ikke slået til under møde, så kig efter i systemet, for ofte er der mulighed for at bruge nonverbale signaler, der minder om håndsignaler:

Her slår du nonverbale signaler til i Zoom.

Når et online møde har givet dig ny indsigt eller af andre årsager været en god oplevelse, er det måske på sin plads at klappe med såkaldt Jazz hands. Ræk begge hænder i vejret i skulderhøjde og vift frem og tilbage.

Synes du, at en digital klapsalve er i overkanten, så kan et “Det var helt OK” være langt bedre end ingenting.