farvepaletLeg med teksters udseende på din hjemmeside eller blog - med omtanke. Farve og forskellighed er fint, men det er ikke ligegyldigt, hvordan du ændrer farve, størrelse, justering og type på dine webtekster. Du ender i helvede, hvis du klatmaler dine tekster

Bruger du eksempelvis den indbyggede farvepalet - vist til højre - til at  lægge farve på et enkelt ord, et citat, et helt afsnit eller andet, så er du godt i gang med at skabe store problemer. Du opdager det måske først, når det er nærmest uoverkommeligt at rette op på fadæsen. Jeg har set bloggere, der har smidt flere hundrede indlæg ud, af samme årsag.

TAL IKKE MED STORE BOGSTAVERSkal der ændres farve eller stil på dine tekster, kan og bør det klares på en mere smart måde end ved at klatmale.

Det samme gælder, hvis du vil have alle tekster venstrestillet eller have lige venstre- og højrekant. Eller hvis du vil have nogle af dine overskrifter skrevet med VERSALER. (De STORE BOGSTAVER skal man i øvrigt bruge i begrænset mængde)

Sådanne ændringer bør ikke klares manuelt bid for bid.

Den rigtige og hurtige metode sikrer  - hvis du en dag vil ændre design - at du kan lave mange tusinde ændringer på én gang. I løbet af ganske få minutter. Eksempelvis forvandle samtlige overskrifter til en anden størrelse, farve, skrifttype.

Når det gøres rigtigt, skal du ikke finde og åbne hver enkelt side og indlæg og rette alle tekstbidder.  Medmindre du har været i gang med den manuelle og bøvlede metode, som jeg hermed vil tale dig fra at bruge.

Sådan laver du flere hundrede ændringer - i ét hug

Du skal lade designskabelonens stylesheet bestemme, hvordan tingene ser ud på dit website. Om skriften skal være Verdana eller Times. Om den skal være sort, hvid eller grå. Om citater skal være kursiv. Om små overskrifter skal skrives med VERSALER - altså lutter store bogstaver.

Lad være med at lave manuelle ændringer af, hvordan teksterne ser ud. Er du ikke tilfreds, skal det ændres globalt i stylesheetet. Ikke på de enkelte sider og indlæg.

Du kan lave flere hundrede –  endda mange tusinde - ændringer på én gang på to måder:

  • Skift til en ny designskabelon
  • Lav ændringer i stylesheetet

Begge metoder til at skifte stil forudsætter, at der IKKE er lavet manuelle ændringer. Har du gjort det, bliver de ikke påvirket af ændringerne i stylesheetet. Laver du mange manuelle ændringer og indstillinger af teksternes udseende, er du kort sagt godt i gang med at ødelægge dit website, fordi det bliver mere og mere bøvlet at lave fremtidige ændringer.

Brug den magiske tryllestav til at lege med tekstbidder

dreamstime_s_22890472

Forstil dig, at du har skrevet flere hundrede blogindlæg og at du i hvert af dem har været inde og markere 3-4 små tekstbidder i skiftende farve - ved hjælp af den indbyggede farvepalet. Et par år ud i fremtiden vil du have helt nyt design. Og nu er du træt af alle tekstbidderne i forskellige kulørte farver. Nu skal de allesammen have en bestemt skrifttype, størrelse og samme farve.

Og nu har vi så balladen! For de bliver ikke påvirket af det nye design, der ellers skulle forvandle stilen med et snuptag. Alle de små tekstbidder kan kun ændres på en måde - manuelt og enkeltvist. Du har mange timers arbejde foran dig.

Havde du gjort det rigtige fra start, skulle du bare ændre et par steder i designskabelonens stylesheet for at ændre hundredvis eller tusindevis af tekstbidder på en og samme tid.

Og nej, det er ikke alle og enhver, der kan rode med koderne i et stylesheet. Men er der først rodet manuelt med at påvirke farver, skrifttyper etc., så vil selv en professionel webdesigner få problemer med at få tingene til at se ud som de skal, den dag du ønsker et nyt design.

Sådan virker stylesheetet

Designskabelonen, som styrer udseendet på dit website, består af en lang række filer. En af dem er det såkaldte stylesheet. I det er angivet, hvordan de forskellige tekstbidder skal se ud - skrifttype, farve, linjeafstand, store og små bogstaver samt utallige andre detaljer.

Skabelonens stylesheet bestemmer eksempelvis, hvordan de seks forskellige typer overskrift - overskrift1, overskrift2, overskrift3 og så videre skal se ud.

Helt grundlæggende handler det om, at når du laver en side eller et indlæg, så skal du ikke samtidig bestemme, hvordan tingene skal se ud. Du skal blot vælge, om en bestemt tekstbid skal være en overskrift, en indledning, almindelig brødtekst, et citat, en listetekst, en mellemrubrik…

Lad stylesheetet styre, hvordan de forskellige tekstbidder ser ud.

<h3>En overskrift3 styret af koder</h3>

overskrifterNår du vælger, at at mellemrubrik skal være en overskrift3, vil den blive markeret med koderne H3 - og i stylesheetet er det så angivet, hvordan en H3 skal se ud.

I editoren kan du vælge mellem seks forskellige overskrifter - plus en række andre teksttyper. Hvordan de forskellige teksttyper ser ud, skal ikke klares i editoren. Det styres af stylesheetet.

Lægger du en nu designskabelon på, vil alle teksttyper skifte udseende - afhængig af, hvad de er angivet i stylesheetet.

  • Brødtekst skal være chokoladebrun i stedet for sort - angiv det i stylesheetet
  • Lige højre og venstrekant på brødtekst - styr det via stylesheetet
  • Alle mellemrubrikker grå, ikke sorte - det skal styres via stylesheetet
  • Link skal være orange og fed skrift - det klares via stylesheetet.

Undgå at forvirre dine læsere

Noget helt andet er så, at du også af hensyn til dine læsere skal passe på med at klatmale. Altså male udvalgte tekstbidder ved at bruge den indbyggede farvepalet. De fleste tror nemlig helt instinktivt, at når enkelte ord afviger i farve, så er der tale om et link man kan klikke på.

Det har jeg i øvrigt skrevet et blogindlæg om. Altså om farveklatter, der bliver til falske link.