“Kan man tillade sig at bede alle mødedeltagere om at tænde for deres webcam,” blev jeg spurgt, da jeg underviste en flok undervisere i at afvikle digitale workshop via Zoom.

Tjah… har du nogensinde siddet i et kursuslokale, hvor 4-5 deltagere både er tavse og usynlige for de øvrige deltagere?

Anonyme og maskerede kursusdeltagere ville gøre det uvant, ubekvemt og utrygt at være deltager. Der er næppe nogen underviser, der vil acceptere det, medmindre vi taler om et kursus for spioner.

Vi plejer at vise ansigt, når vi er på kursus. Vi plejer at sætte navneskilt på bordet. Eller hæfte et kort med navn på tøjet. Også til store seminarer. Lad os holde fast i den gode tradition. Også når vi er online.

Du påvirker stemning - og fællesskab

Når vi deltager i møder og kurser online - via Zoom, Microsoft Meeting eller andre systemer - er det langt fra ualmindeligt, at en del af deltagerne undlader at tænde for deres webcam.

Måske har vi vænnet os til de mange anonyme deltagere uden at tænke nærmere over det. Vi har vel accepteret det, fordi vi ved og forstår, at mange synes det er ubekvemt at blive fanget på kamera og være synlig online. Måske endda for mennesker, vi ikke kender.

Men lad os pakke blufærdigheden væk når den er upraktisk og uhøflig! Når den ligefrem bidrager til at umuliggøre nærvær, fællesskab og god stemning.

Vi kan gøre online møder og kurser meget bedre - og kommunikere mere effektivt med hinanden - hvis vi aktivt bruger muligheden for at se hinanden. Og gerne mere end bare øverste halvdel af ansigtet.

Hvis ALLE er synlige, er det ikke så slemt at være med.
At være anonym og maskeret deltagere gør intet godt for stemningen på et møde eller online kursus.

At være en af flere hundrede deltagere på et webinar, hvor deltagerne ikke kommunikerer med hinanden, er en anden sag.

Forlang synlighed

Jeg er altså ikke så firkantet, at jeg vil insistere på tændt webcam og synlighed i alle tilfælde! Jeg vælger til tider selv at slukke for mit webcam.

Men til møder og online kurser med forholdsvis få deltagere, bør vi insistere på, at ingen maskerer sig. At ingen deltager anonymt. At vi tvært imod deltagere med navn og ansigt, så vi er tydelige og genkendelige for hinanden.

Forestil dig et møde eller kursus for deltagere, der deler (personlige) erfaringer med hinanden… og der så sidder 4-5 deltagere, der insisterer på at være totalt tavse og “gemt væk under en sæk”.

Det vil være lige så ubehageligt som at have mikrofon og webcam installeret i sit hjem. Uden at vide, hvem der filmer og lytter.

Spørgsmålet er derfor ikke kun, om man som mødeleder eller underviser kan tillade sig at forvente og forlange, at alle deltagere er synlige og genkendelige.

Vend den hellere om. Man kan ikke være bekendt at forvente af synlige deltagere, at de affinder sig med maskerede deltagere, som i værste fald ikke er dem, man tror de er.

Selv få anonyme, usynlige deltagere bidrager til at gøre det online møde distancerende, fremmedgørende og ubekvemt for de andre deltagere.

Meld ud, hvad betingelserne er

Uanset du har tænkt dig at acceptere usynlige deltagere - eller du insisterer på at alle har tændt webcam - er det en god idé at melde vilkårene ud på forhånd. Så er alle klar over, hvad betingelserne er.