Businessplan, strategi, unikt webdesign - det er tidkrævende og dyrtEr dit website ikke mobilvenligt, brugervenligt og moderne? Google kan ikke lide dit website, hvis det ikke er nemt at se fra både computer, smartphone og tablets. Værre er: det kan potentielle kunder heller ikke

Test om dit website er mobilvenligt

Det behøver ikke være svært at blive mobilvenlig, så få det ordnet. Og gør det snarest, medmindre du kan leve med, at en stigende andel af dine kunder har problemer med at bruge din hjemmeside. Mange mobile bruger forsvinder på et splitsekund, når de ser, at dit webdesign er lavet til computer alene - når skrifttyper er for små, når link sidder for tæt, når skærmen er uoverskuelig.

For få år siden blev hjemmesider mest set via computer. Sådan er det ikke mere. Vi bruger i stigende grad smartphone og derfor vil stadigt flere have problemer med din hjemmeside, hvis den ikke er mobilvenlig.

Google straffer fremover dit website, hvis det ikke er mobilvenligt

Google har lige meddelt, at ikke-mobilvenlige sites fremover - fra 21. april 2015 - vil klare sig langt dårligere i konkurrencen om en plads i søgeresultaterne. Om det bliver så slemt, at ikke-mobilvenlige sider ryger helt ud af søgeresultaterne, ved kun Google. Måske finder de mobile brugere dig slet ikke, hvis du ikke har et mobilvenligt design - og måske gider de slet ikke bruge din hjemmeside, hvis den ikke er mobilvenlig.

Så glem Google. Du skal nemlig ikke vælge nyt design alene på grund af Google. Du skal have et mobilvenligt website, fordi du dermed gør det nemmere for potentielle kunder at finde din hjemmeside og bruge den.

Jo før, jo bedre.

Her får du to forslag til at blive mobilvenlig

Forslagene er især til dig, der bruger WordPress, men princippet er det samme for mange andre systemer til hjemmeside og blog.

diviVælger du en moderne, responsive (mobilvenlig) designskabelon - eksempelvis DIVI fra Elegant Themes - får du mere end mobilvenligt design med.

Mange af de responsive designskabeloner giver nemlig nye muligheder og nemmere adgang til at lave flotte sider ved hjælp af træk-og-slip-teknikken.

Er du usikker på, hvad et reponsive design er, kan du se det på denne side, der er lavet i DIVI:
http://businesskatapult.dk/

Prøv at gøre skærmen smallere/bredere og se, hvordan designet tilpasser sig. Bokse flytter plads. Billeder ændrer størrelse.

Læg mærke til, at det er nemt at se på både smartphone, tablet og computer.

Det er langt nemmere, og hurtigere, at lave flot webdesign, end det var for bare få år siden.

Har du et WordPress website, er der to meget forskellige måder at få et mobilvenligt design.

 • Læg en ny designskabelon
 • Installer et plugin, der laver en mobilvenlig udgave

Sådan skifter du til et responsivt, mobilvenligt design:

 1. Opdater din WordPress og diverse ekstra funktioner (plugins) til nyeste version
 2. Køb en velfungerende, velkodet og fleksibel designskabelon (ikke alle er lige gode!)
 3. Læg en plan: find ud af, hvilke af dine sider, der er vigtigst og skal være først færdige
 4. Hav styr på den nye designskabelons krav til billeder etc. og sørg for, at du har logo, billeder, header klar i rigtig størrelse
 5. Installer den valgte designskabeskabelon
 6. Indstil den nye designskabelon (vælg farver, skrifttyper, udfyld informationer etc.)

Ovenstående behøver ikke tage ret lang tid.

Det mest tidkrævende er som regel at gøre billeder klar - de skal ofte være større end dem, du hidtil har brugt. Så det kan godt være, at du er nødt til at bruge timer på at skaffe nye billeder i passende størrelser og gøre dem klar til web.

Men det mest tidkrævende arbejde kommer bagefter:

 • Ryd op i dit indhold - ryd op i rodet

Hvor lang tid tager det at skifte designskabelon?

Det kommer an på….
Punkt 1-6 tager ikke ret lang tid.

At rydde op - og bruge de nye, spændende muligheder - kan tage adskillige timer.

Hvor mange timer det vil tage, er desværre uforudsigeligt.
Regn med 30 minutter i gennemsnit pr. side eller blogindlæg til almindelige sider og indlæg.

Vil du lave en flot side (eksempelvis forsiden) med billedslider, bokse diverse, små lækre billeder, ikoner, citatbokse etc. - så tager det nemt en dag eller to. Specielt hvis er kreativ, idérig og vil eksperimentere, til du er tilfreds.
At bruge en responsive og smart designskabelon er naturligvis ikke i sig selv nogen garanti for, at du ender med et flot resultat. Gode gryder og et dyrt komfur er heller ikke nok til at give kokken en Michelin-stjerne.

Tidsforbruget bliver påvirket af mange ting:

Det er desværre umuligt at forudsige, hvor lang tid det vil tage at skifte designskabelon. Mange faktorer vil påvirke processen og tidsforbruget:

 • Hvor mange sider har du?
 • Hvor mange blogindlæg har du?
 • Er der lavet kodefejl på dit website?
 • Skal alle - eller mange - billeder skiftes til andre størrelser?
 • Hvor avanceret vil du præsentere (designe) dit indhold?
 • Hvor mange funktioner i den nye designskabelon vil du bruge?

At lægge ny designskabelon på tager få timer.
Det er oprydningsarbejdet, der er mest tidkrævende.

Vis en helt anden side til mobile brugere

I Aalborg ligger en hyggelig café, hvor der er en helt særlig stemning og stil. Meget farverig og pulterkammeragtig på den hyggelige måde.

Penny Lane har fået et webdesign, der godt kan ses på smartphone, men vi har alligevel valgt at installere et plugin, der viser sitet på en helt anden måde til mobile brugere.

Den mobile version kan du se under billedet.

 

pennylane_webversion

Bliv mobilvenlig via et mobilt plugin

pennylane_mobilvenligVil du hurtigt og billigt forvandle et gammeldags design til en løsning, der også er brugbar på smartphones, findes der en genvej. Man kan installere et såkaldt plugin, der laver en mobilvenlig version af dit website.

Det kan gøres på mange måder og nogle er bedre end andre. Responsivt design er den bedste løsning, men et plugin kan være en god og hurtig løsning, hvis du ikke har ressourcer til at omlægge til responsivt design her og ny.

Det design der skabes ved hjælp af det mobile plugin ligner ikke det sædvanlige design. Men det fungerer. Og uanset hvor meget indhold du har på dit website, tager det kun et par timer at installere og aktivere pluginnet.

Du kan se et eksempel på, hvad sådan et plugin går, ved at gå ind på disse sider. Prøv at åbne siderne på skiftevis computer og smartphone.

http://kiropraktorhuset.dk/
http://pennylanecafe.dk/

Har du et mindre website, er de to metoder nogenlunde lige hurtige.
Vælg altid responsive design, hvis ikke meget andet taler imod at gøre det. Det er nemlig bedst af flere årsager.

Har du et stort wesite, hvor det skal timers oprydning til efter skift til nyt design, kan det mobile plugin være en god løsning i første omgang.

Vil du både have et mobilvenligt design og raffinerede muligheder for nemt selv at lave sider, der både er flotte på computer, smartphone og tablets, skal du vælge at skifte til responsivt design.

Du er naturligvis velkommen til at kontakte mig, hvis du vil have en vurdering af, hvad der vil være bedst i dit tilfælde - hvad det vil tage af tid og hvad det vil koste.