Nogle er født med en guldske i munden. Jeg gik i haute couture, fordi der dårligt var råd til andet

Min mor var alkymist - ekspert i at forvandle gamle stoffer til smukke kreationer. Hun kunne sy smart tøj til ingen penge. Trylle kasseret voksentøj om til børnetøj.

Min mor var ikke kun et kreativt menneske - hun var uddannet dameskrædder. Med svendeprøve. Endda en dygtig en af slagsen.

Og det er uden tvivl fra mor, jeg har det gen, der fik mig til på et splitsekund at vælge livet som selvstændig, da jeg stoppede på Jyllands-Posten i 2008. Selv om jeg aldrig have tænkt på mig selv som en, der kom fra en familie med selvstændige.

Mors kreative lappeløsning

Mor var lønmodtager det meste af sit liv,  men i perioder var hun selvstændig skrædder. Det var godt nok altid en lappeløsning - bogstaveligt talt - når hun af den ene eller anden grund ikke havde fast arbejde som hjemmehjælper eller som assistent på byens plejehjem. Eller, når der skulle skrabes ekstra penge ind til at købe et hus, betale en større fest eller lignende. Jeg tror ikke, at min mor nogensinde har været arbejdsløs, på dagpenge eller kontanthjælp.

Min mor kunne få folk til at ligne en million. Også når de gik i gamle gardiner, som hun havde syet om til enten en sommerkjole eller en speciel frakke. Eller i en bluse, der var lavet af en kasseret damask-dug.

En kasse med med raffinerede syteknikker

Jeg elskede at rode i hendes samling med fine stofprøver med de mange forskellige syteknikker, hun havde lært. Hun kunne ikke kun sy almindeligt hverdagstøj, men også fantastiske rober. Draperier og smock - smukke folder og mønstre i stof. Mangfoldige sømme og sting lavet i hånden. Særlige syteknikker, der kun bruges i haute couture. Se billedet herover af min mor og læg mærke til de fine, håndsyede, zig-zag-folder på hendes hjemmesyede kjole!

Det meste af mit tøj blev skræddersyet - indtil jeg blev en krævende teenager og begyndte at opleve det som pinligt at gå i hjemmesyet tøj, der ofte var lavet af gamle klude. Et par år senere fandt jeg det ikke pinligt mere - og begyndte selv at sy tøj af stofrester!

Hun kunne bruge dage på at sy en kjole

Min mor syede ikke kun til sin datter. Og sin søn. Hun åbnede skrædderforretning i privaten - og syede haute couture eller prêt-à-porter for byens fine damer. Af og til syede hun for en konfektionsfabrik, der leverede en stor kasse med stof, der var klippet til og bare lige skulle sys sammen. De fik fine stykker tøj retur. En skjorte eller en kjole kunne sys på 10-15 minutter.

Når mor syede til mig eller de dyre damer på sin solide Pfaff-maskine, kunne det sagtens tage et par dage at producere en kjole eller en frakke. Fordi hun gjorde sig umage, gik op i detaljerne og brugte nogle af de fine teknikker hun beherskede. Ting skulle ries, før der blev syet. Og sømmene skulle helst ikke kunne ses. Jeg har stået model i timer - og hun har stukket mig utallige gange med sine synåle.

I mors, bedstemors og oldemors kreative fodspor

Da min datter var lille, syede jeg forresten det meste af hendes tøj selv. Min svenske tante arbejdede på en konfektionsfabrik og kom flere gange med en stor sæk med tøjrester, som jeg forvandlede til kreativt børnetøj til min datter.

Min datter troede en overgang, som barn, at hun skulle være tøjdesigner. Hun blev i stedet grafiker og arbejder med webdesign. Jeg blev journalist og arbejder med webkommunikation og webdesign - efter at have designet over 10.000 avissider.

Kvinder i min familie går tilsyneladende i mødrenes kreative fodspor.

SKAL dit tøj være designet, unikt tilpasset og håndsyet?

Jeg syr ikke mere, men arbejder oftest efter samme filosofi som min mor: Haute couture behøver ikke koste spidsen af en jetjager.

Og der går en lige linje fra dameskrædderens arbejde til webdesignerens:

  • Haute couture - individuelt tilpassede mål. Håndsyet med ekstrem fokus på detaljen.
  • Prêt-à-porter – design. Fremstillet efter standardmål, men ikke til den individuelle kunde.
  • Konfektion – Industrifremstillet. Produceret efter standardmål og ofte i store oplag.

Hvilken slags webdesign har du råd til - og brug for

Webdesignerens haute couture er for dem, der kan betale en formue. Medmindre du har en mor, der både designer og syr for dig.
Prêt-à-porter inden for webdesign svarer til at købe flot designede designskabeloner, som andre også bruger.
Konfektion minder i webdesign om at bruge en af de standardskabeloner, der følger med WordPress - og tilføre den egne unikke detaljer. En fremragende løsning, hvis du ikke har mindst 15-20.000 kr. til haute couture.

Læs mere om de forskellige typer webdesign - så du er klædt på til at vælge det rigtige

Den sidste skræddersyede kjole

Min mor døde i 2007. Noget af det sidste hun syede var dåbskjolen til hendes førstefødte oldebarn.