dreamstime_xs_35497675Synes du det er svært at vælge WordPress theme - designskabelon - til din hjemmeside eller blog, er du langt fra alene! Det er nemlig sjældent klaret på få minutter og der er mange muligheder.

Uanset du køber en færdig skabelon, vælger en gratis eller får lavet dit eget unikke WordPress theme vil det være en fordel, at du ved lidt om de forskellige typer

De forskellige typer WordPress theme har forskellige muligheder, forskellige sværhedsgrader. Priserne svinger fra gratis til over 100.000  kr.

Det minder lidt om mulighederne og priserne i modebranchen:

 1. Unikt designet og håndlavet - haute couture
 2. Systembygget - konfektion
 3. Premium theme -Prêt-à-porter
 4. Gratis - hjemmesyet

Hvad du skal vælge afhænger ikke kun af dit budget - men også af, hvor unikt du vil have det og hvor mange detaljer du selv vil bestemme over. Nogle designskabeloner er mere egnede til førstegangs-WordPress-brugere end andre. De avancerede kan være tidkrævende for selv professionelle.

Tidsforbruget - både til at producere det og bruge det efterfølgende - er forskelligt. Det er de samlede udgifter derfor også.

Skemaet herunder viser forskellene i grove træk.

Tidsforbrug Hvor unikt Justering
Udgift
Designet
og kodet
rating5_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398
Systembygget rating2_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398 rating4_dreamstime_xs_30523398 rating2_dreamstime_xs_30523398
Premium
rating2_dreamstime_xs_30523398 rating0_dreamstime_xs_30523398 rating1_dreamstime_xs_30523398 rating1_dreamstime_xs_30523398
Gratis
rating1_dreamstime_xs_30523398 rating0_dreamstime_xs_30523398 rating1_dreamstime_xs_30523398 rating0_dreamstime_xs_30523398

Tidsforbruget handler om, hvor lang tid det ialt tager at finde det rigtige theme - installere, producere og udnytte det i praksis. Det tager timer at designe og kode - men minutter at installere et premium-theme. Og det kan tage adskillige timer at lære et theme at kende og udnytte det i praksis.

Hvor unikt handler om, i hvilket omfang du får et webdesign, der ikke findes hos andre.

Justering er en vurdering af, hvor nemt det kan blive at justere themet og ændre detaljer, så det opfylder dine måske unikke ønsker til designet.

Udgiften handler alene om anskaffelsespris. Det koster flere tusinde kroner at få designet og kodet dit eget unikke theme. Det koster et par hundrede at købe et premium theme. Og i den modsatte ende er der det gratis…. som kun koster den arbejdstid, det tager at anvende det. Beder du om at få ændret i et design, kan det nemt løbe op i adskillige timers ekstra arbejde.

Læs også: Vær en krævende kunde, når du bestiller website

Et godt theme handler ikke kun om, hvordan det ser ud

Godt og smart design til et website handler ikke kun om hvor pænt det er.

 • Vælg ikke bare det første det bedste
 • Vælg ikke alene ud fra, hvordan det ser ud
 • Vælg ikke alene ud fra, hvad det koster
 • Vælg ikke uden hensyn til sværhedsgrad og webmasters evner

Vælger du et dårligt kodet theme, og det kan du ikke nødvendigvis se, kan det skade dit website: gøre det langsomt, forringe din placering i søgemaskiner, give praktiske problemer, øge udgifterne til at vedligeholde dit website…

Det er nemt at finde flotte themes

Der findes mange fantastisk flotte designskabeloner til WordPress. Nogle er meget enkle og nemme at bruge. Andre kræver professionel erfaring med webdesign og koder. Mange af de smarte designskabeloner udvider WordPress med raffinerede og smarte funktioner. Hvilket ikke altid er helt så smart, som man umiddelbart skulle tro, så lad dig ikke forblænde.

Skal det være billigt - eller har du råd til unik luksus

Vil du betale mindst muligt til designet, eksempelvis for at bruge det meste af dit budget på gode portrætfotos, rådgivning, udvikling af funktioner, undervisning eller andet, skal du vælge et gratis design og leve med det, som det er.

Vil du både have et unikt design og kunne bestemme ned til mindste pixel, hvordan det skal se ud, er du nødt til ofre mange penge på at få designet og produceret dit eget.

Vil du have unikt design uden at ofre en bondegård, skal du vælge et systembygget theme. Så kan du til gengæld komme til at sluge et par kameler, fordi det næppe er alle detaljer, der bliver, som du kunne tænke dig.

Et WordPress theme skal vælges med stor omhu - fordi det får stor indflydelse på, hvordan din WordPress teknisk set fungerer: på søgemaskineoptimering, funktionalitet, brugervenlighed, hastighed.

Designskabelonen er kun et skridt på vejen til smart webdesign

Designskabelonen er strengt taget kun en værktøjskasse, der giver dig forskelige muligheder for at skabe flot og smart webdesign. Designskabelonen skal stadig bruges kreativt, hvis du vil ende med smart webdesign. Det kan tage adskillige timer - og kræve rutine samt flair for design, farver, skrifttyper og meget mere, at få et WordPress theme flettet sammen med indholdet, så slutresultatet bliver flot design.

Selv det flotteste WordPress theme ender med grimt webdesign, hvis du bruger dårlige billeder eller fylder dit website med lange grå gulvtæpper af tekst.

Teoretisk set kan en hvilken som helst designskabelon installeres på få minutter. I praksis er det langt mere kompliceret, end de fleste forestiller sig at vælge, installere og bruge en designskabelon og få den til at fungere optimalt. Og det er ikke altid så ligetil at lave om på en designskabelon, som mange forestiller sig.

Unikt designet og kodet - haute couture

Tidsforbrug Hvor unikt
Justering Udgift
rating5_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398

dreamstime_xs_35504387Har du præcise ønsker til unikke detaljer i din designskabelon - vil du havde unikt og professionelt design - så skal du vælge at få udviklet en designskabelon.

Det vil sige, at den skal planlægges, designes og kodes.

Det er som modens haute couture, som kun er for de få og velhavende kunder.

Forbered dig på, at jo mere raffinerede dine ønsker er, desto større krav stiller det til forberedelse. Og til designer samt  programmøren, der skal udvikle designet til en konkret designskabelon.

Jo flere raffinerede detaljer du ønsker, jo dygtigere designer og udvikler er, desto dyrere bliver det.

At få designet og udviklet en helt unik løsninger ligger i den luksuriøse og kostbare ende af prisskalaen.

Vil du have en WordPress-løsning med en unikt udviklet designskabelon begynder prisen ofte ved et femcifret beløb for designskabelonen alene. Fordi der både skal bruges grafisk designer og udvikler. Dertil kommer de øvrige udgifter til udvikling af websitet.

Afhængig af dine ønsker og behov kan din opgave også betyde, at du skal have fat i nogle af de allerdygtigste og højt specialiserede designere og udviklere. Og de hænger ikke ledige på træerne.

Du kan finde mange, der kan lave en almindeligt pæn designskabelon til WordPress, men forlanger du unikke detaljer og raffinerede funktioner, er det langt fra usandsynligt, at du er nødt til hyre unikke specialister.

Jo flere grafiske elementer der skal udvikles specielt - header, logo, ikoner, knapper - desto dyrere bliver det. Mange af dem, der laver design til WordPress kan ikke hverken fotografere eller lave de grafiske elementer.

Systembygget WordPress theme

Tidsforbrug Hvor unikt
Justering Udgift
rating3_dreamstime_xs_30523398 rating5_dreamstime_xs_30523398 rating3_dreamstime_xs_30523398 rating2_dreamstime_xs_30523398

headway-grid-wizard

Der findes en række meget forskellige programmer, der kan automatisere det ellers store arbejde med at kode et design. De kaldes ofte DMS - Design Management System. Nogle gør processen så nem, at selv folk uden viden om koder og design kan lave en designskabelon.

Et WordPress theme består af tusindevis af linjer kode. Et DMS automatiserer ikke mindst arbejdet med at producere koderne.
Fordelen ved et DMS er, at det bliver hurtigere og billigere at skabe et unikt theme uden at skulle skrive hver eneste kode. Mulighederne er store, men ikke ubegrænsede. Der kan sagtens være designsmæssige detaljer, der ikke kan prodoceres i det pågældende system.

At anskaffe et theme, der produceres ved hjælp af et DMS minder om at købe et modulkøkken. De fleste nye køkkener bygges af færdige moduler, der kombineres efter kundernes ønsker.

Køkkenet samles af de enkelte præfabrikerede skabe, låger, bordplader, der findes i utallige størrelser, farver, materialer og udformninger, der kan kombineres på uendeligt mange måder. Du køber det samme modulkøkken, som tusinder før dig - og alligevel ender du med noget, som ingen andre har. Du kan vælge mellem en langt række muligheder, men ikke selv bestemme ned i mindste detalje. Vil du have et unikt designet og snedkerbygget køkken, bliver prisen en helt anden end prisen for et modulkøkken, der i en vis udstrækning benytter skabe, der er fabriksfremstillet i store mængder.

Vælger du et modulbygget theme får du noget unikt - men ikke håndkodet. Du kan i stor udstrækning få eksakt, hvad du drømmer om - men kan blive nødt til at gå på kompromis, fordi webudvikleren bruger et program, der sætter nogler grænser. Vil du kunne styre alle designdetaljer, skal du vælge den langt dyrere løsning som et unikt designet og håndkodet theme vil koste.

Hvor avanceret dit design kan blive, hvis du vælger et modulbygget theme afhænger af, hvilket program udvikleren bruger. Der findes flere forskellige og de har hver især fordele og ulemper. Nogle er sværere at blive rutineret bruger af end andre.

Drag & Drop design - Pageslines

Premium theme - konfektion

Tidsforbrug Hvor unikt Justering Pris
rating2_dreamstime_xs_30523398 rating0_dreamstime_xs_30523398 rating1_dreamstime_xs_30523398 rating1_dreamstime_xs_30523398
premium_theme fra Elegant Themes

Premium themes fra Elegant Themes

Kan du leve med, at dit design ikke er unikt - at der er adskillige andre websites, der bruger samme designskabelon - er såkaldte “premium themes” det bedste valg.

Som modeverdenens konfektion

Premium themes er som regel lavet af dygtige og erfarne designere og koster kun 25-100 dollars for licens til at bruge skabelonen på et enkelt website.

Ofte er premium themes lavet af bureauer, der har specialiseret sig i at producere den slags. De har dygtige designere og udviklere og yder ofte god support. I mange tilfælde er et premium theme det bedste valg fordi du er rimeligt sikker på at få:

 • Kvalitetskode
 • Webstandarder er overholdt
 • Velfungerende SEO
 • Velfungerende (og hvad hastighed angår)
 • Fleksible muligheder for at tilpasse designet
 • Support

Premium themes til WordPress er som regel forsynet med funktioner, der udvider dine muligheder med WordPress. Og det kan være både godt og skidt.

Er den tekniske søgemaskineoptimering en indbygget del af designskabelonen, kan det få fatale konsekvenser, når du en dag vil vælge en anden skabelon. Det samme gælder billedgallerier. Er det en særksilt funktion, der ikke er indbygget i det valgte theme, er det nemmere at skifte theme uden at miste væsentlige funktioner.

Premium themes tilbyder ofte god support - men betaler du en WordPress producent for at udvikle dit website, skal du være forberedt på, at et forholdsvist billigt theme til få dollars sagtens kan kræve adskillige timers arbejde at komme i gang med.

Mange WordPress udviklere tilbyder at lave om på themes. Det betyder ikke, at du kan ønske hvad som helst og få alle ønsker om tilpasning opfyldt. Nogle af dine ønsker kan være simple og hurtige. Andre kan være lige så komplicerede, tidkrævende og kostbare at udføre som at lave en bil 30 centimere brederere eller flytte badeværelset fra den ene ende af et hus til den anden. Retter man en lille ting ét  sted, kan det betyde, at der er 117 ting, der også påvirkes.

Elegant Themes

Gratis WordPress theme

Tidsforbrug Hvor unikt
Justering Pris
rating1_dreamstime_xs_30523398 rating0_dreamstime_xs_30523398 rating1_dreamstime_xs_30523398 rating0_dreamstime_xs_30523398

chaos

Du kan finde titusindevis af gratis WordPress themes. Og nogle er både gode og velfungerende.

Mange er alt for hurtige til at afvise de gratis standardthemes, der følger med WordPress og det er synd, for der er utallige fordele ved dem. Især hvis du ikke har råd eller kompetencer til de mere avancerede muligheder.

Det største minus ved de gratis themes er, at du ikke kan være sikker på, hvad du får.

Er du førstegangsbruger af WordPress og har du ikke råd til at få udviklet et unikt theme, der passer til dine behov, er det ofte en god ide at bruge et af de gode og gratis themes. Gerne et af dem, der ikke laver for voldsomt om på funktionerne i WordPress. Det er en stor fordel at blive fortrolig med de grundlæggende funktioner i WordPress før du tager fat på udvidede muligheder. Nogle theme laver så meget om på standardfunktioner i WordPress, at det kan gøre det mere besværligt at lære WordPress at kende - og svært at finde hjælp, når tingene driller.

Nogle af de gratis designskabeloner er decideret dårlige. Grimme. Dårligt fungerende. Problematiske af mange årsager.

Vil du bruge en gratis designskabelon kan det anbefales, at du vælger et af dem, der følger med standardinstallationen af WordPress: Twenty Twelve, Twenty Thirteen, Twenty Fourteen

De mest populære gratis WordPress Themes

Hvilken designskabelon skal du vælge

Om du skal vælge den ene eller fjerde slags afhænger af adskillige ting - først og fremmest de følgende:

 • Hvilken type WordPress skal du have - website, blog, webshop
 • Hvor stort er dit budget
 • Skal websitet passes og vedligeholdes af en, der har professionel viden om webdesign, webkommunikation og koder
 • Hvor hurtigt og nemt skal det være at arbejde med dit website til daglig, når indhold skal lægges på og præsenteres

Hvilken type WordPress skal du have

En webshop kræver et helt andet design end en blog, et portfolie, et nyhedssite og et almindeligt website.

Skal du præsentere mange billeder og måske have avancerede gallerifunktioner?

Skal websitet bruges til tekst - og måske ligefrem ligne et magasin eller et nyhedswebsite?

Hvor stort er dit budget

Det absolut billigste valg er at bruge en gratis designskabelon og leve med den, som den er.

Vil du have udviklet din egen header til toppen af designet, dine egne unikke ikoner og knapper, specielle bokse…. så begynder udgifterne hurtigt at løbe op.

Du kan købe særdeles raffinerede og velfungerende designskabeloner (premium themes) for ganske få dollars. Det er ikke ensbetydende med, at du får en billig løsning. Nogle designskabeloner - især dem med raffinerede funktioner - kan være særdeles tidkrævende bare at sætte sig ind.

De raffinerede kan være tidkrævende at bruge - eksempelvis hvis der skal bruges billeder i bestemte formater, der skal tilpasses og gøres klar.

Hyrer du en WordPress-producent til at lave dit website, kan du sagtens komme ud for, at det koster adskillige arbejdstimer at bruge en købt designskabelon.

Hvem skal passe websitet til daglig

De avancerede designskabeloner kan kræve professionel viden om diverse kodesprog.
Der findes designskabeloner, som selv amatører og nybegyndere kan finde ud af - men også designskabeloner, der kræver en rutineret og professionel webmaster, hvis slutresultatet skal blive hæderligt.

Hvor hurtigt skal dit website være at arbejde med

Nogle designskabeloner er så raffinerede og tidkrævende - også når websitet er etableret - at selv professionelle WordPress-brugere med erfaring i kodesprog finder dem tidkrævende. Det kan nemt tage 3-4 timer at skrive et godt blogindlæg eller tage det dobbelte at skrive en salgstekst. Skal du bruge den samme tid på at få dit indhold præsenteret, kan det hurtige blive en alvorlig hindring i hverdagen. Vær realistisk med hensyn til, hvilken tid du kan og vil bruge - og vælg en designskabelon, der matcher.

Designskabelon og webdesign er to forskellige ting

En af de hyppige årsager til skuffelser blandt uerfarne WordPress brugere er, at der kan være meget langt fra designskabelon til flot webdesign. De ser et smart premium theme og går ud fra, at deres eget website bliver lige så pænt. Men designskabelonen er i stor udstrækning kun en kasse med værktøjer - hvordan webdesignet ender med at se ud, afhænger af, hvor dygtigt designskabelonen udnyttes. Men også af, hvilket indhold, der lægges på. Herunder billeder, header, ikoner m.m.

En flot designskabelon er ikke garanti for, at du ender med flot webdesign!