Heart shape hole through paperBiks, business eller butiksdød? Hvordan går det din virksomhed? Er der  fremgang eller livsfarlig stilstand? Få tips til at undgå lukkedøden

Kvinder klarer ikke livet som selvstændige lige så godt som mændene. Flertallet af de kvinder der etablerer egen virksomhed, lukker deres business igen, inden der er gået fem år, viser undersøgelser.  Det er der flere grunde til. Og kønnet er ikke en af dem.

Passion er blevet et modeord - som ikke mindst kvindelige iværksættere er optaget af. Og de er ofte gode til at sætte ord på deres “passion” - men mindre gode til at markere sig, være synlige, sælge og markedsføre.

Det handler hverken om dumhed eller dovenhed, men ofte om misforstået hensyntagen og tilbageholdenhed. Mange kvinder kan ikke lide at sælge og opfatter markedsføring som uetisk manipulation.

Kvinder er derimod ikke bange for at søge hjælp og rådgivning - men foretrækker efter sigende kvindelige rådgivere.
Mænd er mere tilbøjelige til at mene, at de kan klare sig uden professionel rådgivning.

Når jeg i dette blogindlæg hovedsagelig fokuserer på kvindelige virksomhedsejere, er det fordi det er dem, jeg har flest erfaringer med. Trods navnet Webwoman henvender min virksomhed og mine ydelser sig ikke i særlig grad til kvinder - men da mange kvinder altså foretrækker kvindelige rådgiver, er det ikke mindst kvinder, der køber mine kompetencer. Dem har jeg derfor lidt flere erfaringer med end mandlige virksomhedsejere.

Efter mere end fem år som selvstændig har jeg produceret website og blog for over 300 kvindelige virksomhedsejere. Flest iværksættere - men også mange med fem eller flere års succes på bagen.

De uhyggelige kendsgerninger om kvindelige iværksættere

Lad os lige få en vigtig ting på plads. Statistiske undersøgelser viser, at mænd ikke er ret meget bedre til at etablere egen virksomhed end kvinder. Kønnet i sig selv spiller ikke den store rolle. Ikke hvis iværksætteren etablerer sig i den rigtige branche; har erfaringerne og kompetencerne i orden og gør det rigtige og det nødvendige.

Kvinder vælger usikre brancher

Men… undersøgelser viser, at kvinder i højere grad end mænd vælger usikre brancher. Det matcher fint med mine erfaringer: at mange kvinder etablerer sig i brancher, hvor der er mange konkurrenter, lave priser og relativt få kunder.

Kvindelige iværksættere er også mere tilbøjelige end mandlige ditto til at helt at skifte branche, når de etablerer sig som selvstændige - de vælger ofte en branche, de ikke har forudgående erfaring med. Det øger også risikoen for, at det ikke går godt.

Jeg har eksempelvis haft mange kvindelige kunder, der kommer fra en stilling som offentligt ansat - og har planer om at slå en kolbøtte og arbejde med noget helt andet.

“Branchekendskab og erfaring øger virksomheders chance for succes og overlevelse”

Fem år efter start af virksomhed har 50% af mændene givet op - men 55% af kvinderne.

For en trediedel af både mandlige og kvindelige iværksættere er omsætningen i deres virksomhed efter fem år så lav, at det formodes, at virksomheden er en hobbyvirksomhed.

Få professionel rådgivning

Er du en af de utallige, der drømmer om at finde din passion og skifte branche til noget helt andet, end du er uddannet til?

Så sørg i det mindste for at få kompetent og professionel rådgivning før du springer ud i det - og få professionel hjælp undervejs i processen til dét, du ikke selv er god til. Specielt hvis du kaster dig ud i en branche, du ikke har erfaring med. Lad være med at ville det hele selv: lave hjemmeside, regnskab, markedsføring…

Lad dig ikke skubbe fra komfortzone i afgrunden

Tænk dig om en ekstra gang, inden du lader dig coache til at komme væk fra et utilfredsstillende job ved at “Bevæge dig ud af din komfortzone ” og ud i en helt ny branche.

Tro ikke, at du kan nøjes med at “skrue på pengetermostaten”, få et “et nyt mindset og tænke som en millionøse”. Du er i hvert fald ualmindeligt og usædvanligt heldig, hvis du kan nøjes med at “finde ud af, hvad der gør dig glad og hvad du er god til; gå efter dét og få succces med det.”

Det går nemlig galt for rigtig mange af dem, der helt skifter branche og bevæger sig ud i et område, de ikke i forvejen har erfaringer med. Passionen er altså ikke nok.

Få kvalificeret rådgivning om at blive selvstændig

Jeg er selv certificeret coach og ved, at coaching er glimrende hjælp til den, der har brug for afklare sine drømme om at skifte karriere. Men det er yderst sjældent nok. Og drømmer du om at skifte karriere, finde en helt ny hylde, blive selvstændig - og hoppe ind i branche, du ikke har erfaring med - så vil jeg i særlig grad råde dig til at finde ikke bare én, men flere eksperter, der kan rådgive dig på de områder, der er relevante i netop din branche.

Coaching er ikke rådgivning!
Og du har sandsynligvis mere brug for rådgivning end coaching, hvis du vil være rimeligt sikker på at få succes som selvstændig. Ikke mindst i opstartsfasen.

Tre veje til succes som selvstændig

Det er og bliver en forsimpling at hævde, at der “kun” er tre faktorer at tænke på, hvis man vil have succes med sin virksomhed. Jeg tilbyder dig med andre ord ikke tre hurtige genveje til et liv som millionøse - men tre hårde ruter til at etablere egen business med succes. To af de følgende tre punkter er kræver endda hårdt arbejde.

Engagement, kompetencer og markedsføring

“Kvindelige iværksættere har mindre erhvervs-erfaring end mændene og starter oftere virksomhed inden for en branche, de ikke har kendskab til.”

Engagement er en af de fundamentale søjler til succes som selvstændig. Jeg tror ikke det er muligt at drive en succesfuld virksomhed uden at der er en eller anden form for reel engagement med i spillet.

Og jeg ikke, at det nødvendigvis behøver begynde med passion. Og det er min fornemmelse, at utroligt mange kvinder er ekstremt fokuseret på “passion og nydelse” - og alt for lidt opmærksomme på, at engagement, kompetencer, erfaring og markedsføring er vigtigere faktorer end passion og nydelse.

I hvert fald møder jeg mange kvinder, der er meget bevidste om, hvad de selv drømmer om og hvad de selv har brug for - de kender deres passion.
De ved, hvad vil væk fra (en utilfredsstillende karriere). De ved også, hvordan deres hjemmeside skal se ud.

Mange af dem vil være coaches, behandlere, terapeuter, rådgivere eller åbne butik med livsstilsprodukter - mode, sundhed, skønhed, bolig, børn, personlig pleje…. De har ofte en drøm om at “være noget for andre” og “hjælpe andre”. Men jeg behøver sjældent spørge ret meget til, hvem deres typiske kunde er og hvilke udfordringer deres kunde har før det er klart, at det har de kun en diffus fornemmelse af.

Test din evne til at få succes som selvstændig - kan du udsætte nydelsen?

Selvfølgelig kan man være så ekstraordinært heldig, at det bliver en dans på roser (i høje hæle?) at etablere dig som selvstændig. Men det er undtagelserne. Det sker kun for de heldige.

Jeg har adskillige kunder, der har misundelsesværdig succes med deres business. Men de har alle uden undtagelse knoklet for sagen.

Udsæt din nydelse

Kender du ikke Marshmallow-testen skal du se denne video om børn, hvis evne til at vente sættes på en hård prøve. Det hævdes, at de tålmodige er dem, der senere får størst succes i livet….