Her får du metode og værktøjer til at finde en lækker farvepalet. Du kan bruge metoden og værktøjerne uanset du vil vælge farver til et website, til dit hjem, tøjet i din garderobe, blomster i din have….
Start med at finde den grundfarve du vil bruge. Det kan være farven på en stol, et smykke, en vase…
- Vil du finde farver til et website, kan det være godt at begynde med eksempelvis den dominerende farve på det billede, du vil have i toppen af websitet.
- Vil du finde farver til vægge, møbler, døre etc. er princippet det samme. Tag udgangspunkt i en bestemt farve og bagefter farver, der matcher.
Du kan start med at finde farven i et billede. Det billede skal du nemlig trække ind på en webside, der så hjælper dig med at finde matchende farver.
I dette tilfælde bruger jeg en stol (fra Jysk) som eksempel Gå derefter ind på denne side - Adobe Color - og træk billedet ind på skærmen. https://color.adobe.com/da/create/image
Placer nu billedet af stolen lidt midt på websiden: Adobe Color hjælper mig straks med at finde farven. Eller rettere farverne…. en hel palette af farver. Allesammen hentet på billedet. Som du kan se, er der sjældent bare en farve at vælge mellem. Heller ikke på en ensfarvet stol. Skygger, lys etc. påvirker farverne, så der teknisk set er flere. Og du kan selv vælge farverne.
En af grundene til, at jeg foreslår dig at bruge Adobe Color til denne del af processen er netop, at du selv kan vælge farve ved at trække med de små runde cirkler. Du kan altså markere, hvilken farve der er den rigtige, den dominerende - den ønskede.
I mange andre programmer har du ikke den mulighed. Programmet vælger farverne for dig og rammer måske ikke lige præcis den, du synes er den rigtige.
I dette tilfælde valgte jeg farven #B2B096
Den farvekode skal jeg bruge til næste trin i processen. Til at finde farver, der passer til stolen.
Der findes mange værktøjer. Canvas Color Wheel - er blot et af mange muligheder. https://www.canva.com/colors/color-wheel/
Når farvekoden er tastet ind, kan du vælge, hvilken type farvekombination du ønsker forslag til:
- Komplementære farver (Complementary) er farver, der ligger overfor hinanden i farvecirklen. Det giver et “vildt” eller markant udtryk.
- Monokrome farver (Monochromatic) opfattes som harmoniske variationer af forskellige nuancer af samme farve. De kan dæmpes med hvidt. Man bliver altså i den samme farveskala. Det ender med noget meget harmonisk, men i værste fald også lidt kedeligt.
- Analoge farver (Analogous) er tre farver der befinder sig ved siden af hinanden af i farvecirklen.
- Triadiske farver (Triadic) er tre farver, der har lige meget afstand til hinanden i en farvecirkel. Det giver en farvepalet med stor kontrast
Ovenstående er blot en sådan-gør-du-guide til, hvordan du - med udgangspunkt i én farve - kan vælge de farver, du synes passer til den udvalgte farve. Jeg valgte triadiske farver for at få en palet med lidt spræl i. Det blev til disse fire forslag til farver Farvelære er naturligvis et langt mere omfattende vidensfelt en bare at gøre, som jeg foreslår her. Men her har du i det mindste fået en metode til ikke at gå helt galt i byen ved valg af farver. Og lige et sidste tip: Der er stor forskel på at vælge farver til et website, en væg, tøj, smykker etc. Eksempelvis kan monokrome farver være smukke i boligindretning eller tøjstil, men på et website vil det ofte fungere meget dårligt. På et website er der brug for kontraster til flere formål:
- Tekstfarve skal være i kontrast til baggrundfarver - eller er den svær at læse
- Linkfarve skal skille sig ud fra tekstfarve - ellers er de svære at opdage
- Knappers farver skal skille sig ud fra det omgivende, så besøgene lægger mærke til dem
- Brugernes opmærksomhed og fokus påvirkes bedst med kontraster
Jeg har skrevet mere om at metoder og værktøjer til at finde farvekoder og lave farvepalet. Jeg skriver primært til folk, der vil lave farvepalet til en hjemmeside, men teknikker og værktøjerne kan naturligvis også bruges til utallige andre formål.