Det kan blive rasende dyrt for dig at bruge andres billeder uden tilladelse. Uanset du poster på din blog eller pinner på Pinterest
Uanset du poster eller pinner dine egne eller andres billeder online, er der utallige muligheder for at komme galt af sted. Og der er næppe ret mange af os, der har 100% rent mel i posten, når det gælder brug af andres billeder?
Den helt grundlæggende tommelfingerregel er, at du skal vide, hvad du gør, hvis du bruger billeder, der ikke er dine egne.
Pas på ophavsret og Copyright på Pinterest
De fleste af os har nok postet billeder på Facebook, som vi strengt taget ikke har lov til at poste. Måske endda i god tro!?
Er du (også) kriminel online?
Det følgende er ikke skrevet med løftet pegefinger, blankpoleret glorie eller rent mel i posen. Og regler er nogle gange til for at blive brudt og skubbet til.
Men kend reglerne først - og bryd dem så i det mindste med omtanke.
1) Pin og post dine egne billeder
Du har lov til at poste og pinne dine egne billeder. Forudsat at de iøvrigt overholder diverse lovkrav - ophavsretlov, straffelov,markedsføringslov etc.
Du har eksempelvis ikke lov til uden videre at offentliggøre portrætter af andre mennesker.
Situationsbilleder fra eksempelvis et offentligt sted eller arrangement, må du som regel gerne offentliggøre.
Bruger du Pinterest til markedsføring eller branding, skal du være særligt opmærksom, hvis der er personer på billedet.
Det er afgørende, at de afbillede ikke med rimelighed kan føle sig udnyttet, udstillet eller på anden måde krænket.
Læs mere hos Datatilsynet om billeder på nettet
2) Pin andres billeder med tilladelse
Vil du pinne billeder fra din webshop eller billeder af varer, produkter, ydelser etc. skal du være særligt opmærksom, hvis du ikke selv har taget billederne.
Har du eksempelvis betalt en fotograf for at tage billederne for dig til et bestemt formål - eksempelvis til en brochure - er det ikke en selvfølge, at du har lov til også at bruge billederne på dit website eller på Pinterest.
Vil du bruge billeder i en anden sammenhæng end oprindeligt aftalt med fotografen, bør du sikre dig, at fotografen at overdraget (eller solgt) dig videreudnyttelsesretten.
Du har ikke lov til bare at tage et billede fra et website eller en blog og bruge det på Pinterest. Eller på din egen blog.
Heller ikke selvom du henter billedet fra eksempelvis et website, der angiver at have retten til billederne.
Vil du omtale en restaurant, et teaterstykke, en film, en koncert eller lignende, har du ikke lov til at gå ind på eksempelvis restaurantens eller cafeens website og pinne et af billederne. Du må heller ikke bruge det på din blog.
Du kan ikke engang gå ud fra, at restauranten eller cafeen har retten til at give dig lov til at bruge billedet. Det afhænger af, om de har en videreudnyttelsesaftale med fotografen.
Husk, at det som udgangspunkt altid er fotografen, der har ophavsretten og kan bestemme, hvem, hvornår og i hvilken sammenhæng, det kan bruges.
3) Spørg fotografen om lov
Jeg har utallige gange fået tilladelse til ganske gratis at bruge fotografers billeder - i avis, i brochure, på website. Ofte får du endda et lynhurtigt og venligt svar, hvis du spørger om lov.
Send en mail. Fortæl, hvor og i hvilken sammenhæng, du gerne vil bruge billedet.
4) Pin det originale billede
Pin altid billeder fra et website, du er sikker på både har ophavsretten til billedet og som tillige tillader dig at gøre det.
Er du inde på bagerens website for at pinne et flot billede af den flødekage, du lige har spist, kan du ikke gå ud fra, at du har lov til at gøre det. Læs mere om det i punkt 5.
Er der placeret en pin-this-button på en fotografs website, kan du være rimeligt sikker på, at det er tilladt at pinne. Men helt sikker kan du desværre ikke være. Enhver konfirmand kan kalde sig fotograf og bruge en weekend på at skrælle sjove billeder fra et professionelt website, lægge dem online og give dig tilladelse til at pinne.
Med lidt omtanke og sund fornuft bør det dog være muligt for dig at se, om det er sandsynligt. Og ellers - prøv at spørg.
5) Hav respekt for den originale rettighedshaver
Vil du pinne et foto, så respekter den retmæssige indehaver.
Hvis du eksempelvis kan se, at en fotografs billede er brugt på en blog, der ikke tilhører fotografen, er det ikke blogejeren, der skal krediteres for billedet eller have linket.
Pin fra rettighedshaverens website eller blog. Og ikke fra andre steder, der - lovligt eller ej - har brugt billedet.
6) Brug aldrig billeder fra Pinterest på din blog
Det er både nemt og fristende at genbruge billeder fra Pinterest på din blog.
Du kan eksempelvis gøre det ved bare at embedde koder, som du kopierer fra Pinterest og smækker på et blogindlæg.
Men glem ikke, at bare fordi det er nemt og teknisk muligt, er ikke ensbetydende med, at det er lovligt.
Men hvorfor gør Pinterest det så nemt at bruge billederne, spørger du måske?
Jamen for det første forlanger Pinterest faktisk af brugerne, at vi kun pinner fotos, vi enten har copyright til - eller tilladelse til at bringe.
For det andet forlanger Pinterest også, at du giver tilladelse til, at andre pinner dit billede, når du lægger det på Pinterest. I princippet burde Pinterest derfor udelukkende indeholde billeder, som vi gerne må Pinne.
Få hellere tilladelse end regning
Når du bruger billeder, du ikke selv har tager, før du ikke bruge det uden forudgående tilladelse - medmindre du enten er ligeglad med lov og andres rettigheder. Eller du er parat til at betale en måske klækkelig faktura.
Tag ikke noget for givet. At en fotograf har givet tilladelse til, at billedet må repinnes på Pinterest, er ikke lig med, at vedkommende også accepterer, at hvem-som-helst bruger billedet hvor-som-helst i andre sammenhænge.
Tilladelse til at bruge et foto på Pinterest er derfor ikke ensbetydende med, at du kan bruge billedet i en brochure.
7) Put vandmærke på dine billeder
Tager du billeder, som andre må bruge, kan du gøre det nemt for andre at se, at dine billeder er dine.
Forsyn dine billeder med et tydeligt vandmærke. Har du ikke professionelle programmer til at gøre det med, kan Picassa gøre det nemt for dig.
Ved hjælp af Picassa kan du lynhurtigt smække dit navn eller websiteadresse på hundredvis af billeder.
Respekterer du andres ophavsret og Copyright på Pinterest
Billedarkiver online
De følgende billedarkiver er samlet med hjælp fra fotografer og journalister i mit netværk samt anbefalet af brugere på min side på Facebook
- Pixabay
- freedigitalphotos.net
- fotolia.com
- istockphoto.com
- imagesource.com
- 123rf.com
- gettyimages.dk
- Colourbox.com
- sxc.hu
- Det Kongelige Bibliotek
- http://www.flickr.com/creativecommons/
Super god (og skræmmende) artikel.
Jeg er lidt i tvivl om når man køber et stock-billede hvor der står royalities-free -> betyder det så at man ikke behøver nævne fotografen?
Jeg har hørt at hvis man ændre et billede, f.eks. spejlvender det eller bruger et udsnit, størrelse etc, at så er det noget mere uklart hvordan man som blogger og også fotograf har af rettigheder. Noget du ved om?
F.eks. kan man jo godt vandmærke sine billeder, men ligger det i bunden, så det jo ofte nemt at skære fra.